Wykonanie
Bardzo łatwy w wykonaniu i efektowny placek
drożdżowy. Świetna alternatywa dla szarlotki często goszczącej w moim domu o tej
porze roku. Ciasto pięknie wyrasta, a przy tym nie jest suche.
Składniki ciasto:- 3,5 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
mleka- 3
jaja- 25 g
drożdży- szczypta
soli- szklanka
cukru- 0,5 kostki
masła- 2 łyżeczki
cukru wanilinowegoSkładniki - kruszonka:- 2 szklanki
cukru- 2 szklanki
mąki krupczatki- 100 g dobrze schłodzonego
masłaDodatkowo:- 3 duże
jabłkaWykonanie:1.
Mleko podgrzewam, dodaj ę łyżkę
cukru, roz kruszone
drożdże i 2 ł y żki mą ki. Całość mieszam, aż
drożdże i
cukier do
brze się rozp uszczą. Przykrywam bawełnian ą ściereczk ą i pozostawiam pod przykryciem na ok. 15 m inut.2. Oddz ielam żółt ka od
białek. Biał ka ubijam na sz tywną pianę.
Żółtka ucieram z resztą
cukru i szczyptą
soli.3. Do miski przesiewam
mąkę, wsypuję
cukier wanilinowy oraz dodaję rozczy n droż dż y, utarte
żółtka i pianę z
białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.4.
Masło topię, lekko studz ę i wlewam do ciasta. Wyrabiam do momentu całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 30 -60 minut.5. podczas gdy ciasto roś nie, przygotowuje
jabłka i kruszonkę. J
ABŁKA myj ę, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w plastry. KRUSZONKA.
Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam
mąkę, posiekane
masło i
cukier, a następnie lekko zagniatam.6 . Wyrośnięte ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy . Na cieście układam
jabłka i kruszonkę. Piekę ok . 30 minut w temperat u rze 180 st. C.