Wykonanie
Zapraszam na kolejny przepis na obiad z
kurczaka. Tym razem przepis na obiad jest na życzenie mojego średniego syna, który jest wielbicielem
masła orzechowego z
ziemnych orzeszków. Uwielbia je do wszystkiego i podsunął mi pomysł na
kurczaka w sosie
orzechowym. Oczywiście dla niego sam sos z
kurczakiem już by wystarczył ale ja musiałam dodać temu daniu odrobinę finezji w postaci
batatów,
chili i
suszonych pomidorów. Pewnie tak bym mogła dodawać i dodawać…Lubię kolorowo!
Sos
orzechowy jest smaczny i często go robię jako dip do grillowanego
mięsa. W tym przepisie wszystkie składniki włącznie z
mięsem powędrowały do wspólnego garnka. To danie widziałam kiedyś gotowe w słoiku, nawet
jadłam kiedyś i bardzo mi smakowało. Postanowiłam odtworzyć ten smak i myślę, że mi się to udało. Mam nadzieję, że Przypadnie Wam do smaku dzisiejszy przepis na obiad…Dzisiaj tak się rozgotowałam, że już mam obiad na jutro!
Składniki: na 4-6 porcji600 g
fileta z piersi kurczaka1
cebula1
batat, ok. 300 g2 ząbki
czosnku1 małe czerwone
chili1 małe zielone
chili6 dużych
suszonych pomidorów z zalewie½ l
wywaru z kurczaka lub warzywnego200 ml
masła orzechowego2 łyżki ghee (
masło klarowane)1 łyżka
soku z limonki1 łyżeczka
kminu rzymskiegoDo podania2
dymki ze
szczypioremprażone
orzeszki ziemneKolendra lub
natka pietruszki do dekoracji
Mięso kurczaka pokrój w podłużne paski i zrumień na łyżce
masła. Przełóż na talerz.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Obrany
czosnek przeciśnij przez praskę.
Batata obierz i pokrój w dużą kostkę.
Chili oczyść z pestek i pokrój w krążki. Roztop drugą łyżkę
masła i wrzuć
cebulę,
chili, pokrojone
suszone pomidory i
bataty na patelnię. Smaż aż
cebula się zeszkli. Wlej
wywar z kurczaka, dodaj
orzechowe masło i
czosnek. Zagotuj sos i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj
kurczaka i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dopraw sos
solą,
kminem rzymskim i
sokiem z limonki. Posyp
dymką pokrojoną w piórka,
ziemnymi orzeszkami i zieloną
natką. Podaj z
ryżem ugotowanym na sypko.Spara Spara