Wykonanie
Poziom trudnościSurówka z
pora z
kiszonym ogórkiem i
jabłkiem jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych, zarówno tych
mięsnych jak i bezmięsnych . Surówka jest łatwa, szybka i ma świeży smak.
Pora należy jeść, bo – obniża poziom glukozy i złego cholesterolu, dzięki sporej zawartości żelaza jest polecany w anemii, ma działanie antyseptyczne i odtruwające oraz moczopędne, podobno wspomaga walkę z kacem. Z
pora można przygotować
syrop, który wspomoże nas w walce z chorobą górnych dróg oddechowych oraz
kaszlem.
Por zawiera inulinę, naturalny prebiotyk – pobudzający rozwój prawidłowej
flory jelit.Porcja do obiadu dla 4 -5 osóbSkładniki:2 średniej wielkości
pory (tylko białe części)5
kiszonych ogórków1 duże
jabłko1 łyżka
jogurtu greckiego2 łyżki
majonezusól i
pieprzSposób przygotowania:
Pory oczyścić, odciąć białą część (zielona przyda się do przygotowania zupy), pokroić w bardzo cienkie plastry.
Przełożyć do miski, zmiękczyć (najlepiej kilkukrotnie ściskając ręką).
Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać do
pora.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
Wymieszać.
Dodać
jogurt i
majonez, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Odstawić na 10 minut do przegryzienia.
Podawać.
Smacznego!