ßßß Cookit - przepis na Surówka z pora z kiszonym ogórkiem

Surówka z pora z kiszonym ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Surówka z pora z kiszonym ogórkiem i jabłkiem jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych, zarówno tych mięsnych jak i bezmięsnych . Surówka jest łatwa, szybka i ma świeży smak. Pora należy jeść, bo – obniża poziom glukozy i złego cholesterolu, dzięki sporej zawartości żelaza jest polecany w anemii, ma działanie antyseptyczne i odtruwające oraz moczopędne, podobno wspomaga walkę z kacem. Z pora można przygotować syrop, który wspomoże nas w walce z chorobą górnych dróg oddechowych oraz kaszlem. Por zawiera inulinę, naturalny prebiotyk – pobudzający rozwój prawidłowej flory jelit.
Porcja do obiadu dla 4 -5 osób
Składniki:
2 średniej wielkości pory (tylko białe części)
5 kiszonych ogórków
1 duże jabłko
1 łyżka jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pory oczyścić, odciąć białą część (zielona przyda się do przygotowania zupy), pokroić w bardzo cienkie plastry.
Przełożyć do miski, zmiękczyć (najlepiej kilkukrotnie ściskając ręką).
Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać do pora.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
Wymieszać.
Dodać jogurt i majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić na 10 minut do przegryzienia.
Podawać.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2018/02/surowka-pora-kiszonym-ogorkiem