Wykonanie
Lista składników1 kg oskrobanych
ziemniaków sól 1
jajko pełna posiekanego
koperku mąka ziemniaczana, ilość podana w składnikach [n] Dodatkowo twardy
ser, taki co się dobrze topi
jajko bułka tartaInny sposób podania
ziemniaków. Super smakują w towarzystwie gotowanych na parze warzyw i
mięsku. Dodatkowo zrobiłam też kilka kulek.
Ziemniaki oskrobać, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. odcedzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostudzenia.Włożyć
ziemniaki do dużej miski, ugładzić powierzchnię. Podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Wyjąć jedną część, do pustego miejsca wsypać
mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy
jajko i posiekany
koperek. Dłońmi wymieszać masę ziemniaczaną.
Nabrać pełną garść masy ziemniaczanej, spłaszczyć.
Ser pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 7-8 cm. Na środek położyć
ser i zawinąć. Obtoczyć rulonik ziemniaczaną najpierw w
jajku a następnie w
bułce tartej.Uformować piękne wałeczki.
Teraz możecie sobie wybrać sposób jaki chcecie usmażyć roladki w piekarniku czy w głębokim tłuszczu.1 sposób – rozgrzać
olej. Do gorącego
oleju włożyć roladki i smażyć aż nabiorą złotego koloru. Raz trzeba je przewrócić w
oleju. Wyłożyć roladki na papierze kuchennym, żeby pozbyć się tłuszczu.
2 sposób – nagrzać piekarnik do 240 C i wstawić roladki na raszkach lub kratce. Piec do momentu aż roladki nabiorą złotego koloru.Były pyszne, polecam.