Wykonanie
Podczas, gdy w Polsce już od co najmniej tygodnia rządzą pączki i
faworki, tu w Irlandii sklepowe półki uginają się od gotowych
miksów, pojedynczych składników oraz wszelkich dodatków do ukochanych przez nich pankejków, których święto przypada na kolejny wtorek. Pancake Tuesday, czyli Naleśnikowy Wtorek – tutejszy odpowiednik polskiego Tłustego Czwartku.Pancakes, czy też inaczej pankejki to placuszki podobne do naszych racuchów, podawane najczęściej z odrobiną
masła,
syropem klonowym i świeżymi
owocami. Oczywiście nie jest to jedyna wersja smakowa, bo zarówno do samego ciasta, jak i do gotowych już placuszków możecie dodać niemal wszystko, zaczynając na Waszych ulubionych owocach, poprzez
czekoladę,
masło orzechowe, karmel, a nawet kawałki ulubionych batoników. Jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia :)My pancakes jadamy w
sumie dość rzadko, bo Zuzia woli naleśniki, a my z Piotrkiem śniadania jadamy raczej wytrawne, ale od czasu do czasu lubimy zjeść niedużą stertkę skąpanych w
syropie klonowym lub miodzie puszystych placuszków. Zwłaszcza w weekendy, gdy możemy bez przeszkód zjeść razem niespieszne śniadanie.Przygotowanie pankejków nie sprawi Wam żadnej trudności, obiecuję. Pamiętajcie tylko, żeby nie mieszać składników zbyt długo, bo, jak w przypadku muffinów, ciasto wyjdzie ciężkie i zbite. No i jeśli odważycie się je podrzucać, jak na amerykańskich filmach, uważajcie na niskie sufity, jak się okazuje ciasto naleśnikowe zostawia plamy ;)Polecam :)Składniki na około 10 sporych placków (porcja dla 2 – 3 osób):1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki drobnego
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 szklanka
mleka1 duże
jajko2 łyżki
oleju1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop klonowy lub
miódjagody,
maliny lub inne
owoce do przybraniaWykonanie:
Mąkę wymieszaj w misce z
cukrem,
proszkiem do pieczenia oraz
solą. W innym naczyniu roztrzep
mleko,
jajko,
olej oraz ekstrakt z
wanilii. Przelej je do misy z suchymi składnikami i wymieszaj krótko, tylko do połączenia (w cieście wciąż będą niewielkie grudki).Patelnię rozgrzej na średniej mocy palnika i natłuść
olejem. Nakładaj nieduże porcje ciasta (około 3 łyżek na jednego pankejka), pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Smaż przez około 1 minutę, aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, po czym przewróć ostrożnie na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.Podawaj gorące, polane
syropem lub
miodem i posypane
owocami. Możesz je też wystudzić i przechowywać w lodówce do kilku dni.Smacznego :)Reklamy