ßßß Cookit - przepis na Idealne klasyczne pankejki…

Idealne klasyczne pankejki…

nazwa

Wykonanie

Podczas, gdy w Polsce już od co najmniej tygodnia rządzą pączki i faworki, tu w Irlandii sklepowe półki uginają się od gotowych miksów, pojedynczych składników oraz wszelkich dodatków do ukochanych przez nich pankejków, których święto przypada na kolejny wtorek. Pancake Tuesday, czyli Naleśnikowy Wtorek – tutejszy odpowiednik polskiego Tłustego Czwartku.
Pancakes, czy też inaczej pankejki to placuszki podobne do naszych racuchów, podawane najczęściej z odrobiną masła, syropem klonowym i świeżymi owocami. Oczywiście nie jest to jedyna wersja smakowa, bo zarówno do samego ciasta, jak i do gotowych już placuszków możecie dodać niemal wszystko, zaczynając na Waszych ulubionych owocach, poprzez czekoladę, masło orzechowe, karmel, a nawet kawałki ulubionych batoników. Jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia :)
My pancakes jadamy w sumie dość rzadko, bo Zuzia woli naleśniki, a my z Piotrkiem śniadania jadamy raczej wytrawne, ale od czasu do czasu lubimy zjeść niedużą stertkę skąpanych w syropie klonowym lub miodzie puszystych placuszków. Zwłaszcza w weekendy, gdy możemy bez przeszkód zjeść razem niespieszne śniadanie.
Przygotowanie pankejków nie sprawi Wam żadnej trudności, obiecuję. Pamiętajcie tylko, żeby nie mieszać składników zbyt długo, bo, jak w przypadku muffinów, ciasto wyjdzie ciężkie i zbite. No i jeśli odważycie się je podrzucać, jak na amerykańskich filmach, uważajcie na niskie sufity, jak się okazuje ciasto naleśnikowe zostawia plamy ;)
Polecam :)
Składniki na około 10 sporych placków (porcja dla 2 – 3 osób):
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 duże jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop klonowy lub miód
jagody, maliny lub inne owoce do przybrania
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj w misce z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. W innym naczyniu roztrzep mleko, jajko, olej oraz ekstrakt z wanilii. Przelej je do misy z suchymi składnikami i wymieszaj krótko, tylko do połączenia (w cieście wciąż będą niewielkie grudki).
Patelnię rozgrzej na średniej mocy palnika i natłuść olejem. Nakładaj nieduże porcje ciasta (około 3 łyżek na jednego pankejka), pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Smaż przez około 1 minutę, aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, po czym przewróć ostrożnie na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.
Podawaj gorące, polane syropem lub miodem i posypane owocami. Możesz je też wystudzić i przechowywać w lodówce do kilku dni.
Smacznego :)
Reklamy
Źródło:https://brunetkawkuchni.com/2018/02/05/idealne-puszyste-pankejki