Wykonanie
Dzień dobry!Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem, czy jeszcze coś innego. Gotować gotuję oczywiście, jednak a to się nie chciało zrobić zdjęcia, a to gotowałam coś co na blogu jest, albo kupiłam kilogram
bobu, zjadłam go po ugotowaniu, bez niczego :-).Więc sami widzicie, jak to bywa :-) Da wynagrodzenia oczekiwania na nowy przepis, na końcu tego wpisu znajdziecie zdjęcie pokazujące jak wygląda mój
plan zdjęciowy.
Do przygotowania tych placków zainspirowała mnie
Kasia i jej placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio
dorwałam jej kilogramowy słoik!) i
jagody, które pojawiły się już na straganach (z niemałymi cenami). Całkiem smaczna propozycja na śniadanie, obiad, a nawet deser. Polecam!Składniki:200 g
mąki pszennej200 ml
mleka3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
kremu czekoladowego typu Nutella1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solikilka
moreliszklanka
jagódolejmiódWykonanie:
Mleko,
jajka i
krem czekoladowy dokładnie mieszamy, dodajemy przesianą
mąkę i proszek oraz
cukier i
sól, mieszamy.
Morele i
jagody myjemy,
morele przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie plasterki.
Na rozgrzaną patelnię z
olejem nakładamy porcje ciasta, po dużej łyżce, na każdym układamy kilka plasterków
moreli oraz
jagody, smażymy z obu stron na złoto.Przed podaniem polewamy
miodem lub oprószamy
cukrem pudrem.
Smacznego!