ßßß
Do przygotowania tych placków zainspirowała mnie Kasia i jej placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio dorwałam jej kilogramowy słoik!) i jagody, które pojawiły się już na straganach (z niemałymi cenami). Całkiem smaczna propozycja na śniadanie, obiad, a nawet deser. Polecam!Składniki:200 g mąki pszennej200 ml mleka3 jajka3 łyżki cukru3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solikilka moreliszklanka jagódolejmiódWykonanie:Mleko, jajka i krem czekoladowy dokładnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę i proszek oraz cukier i sól, mieszamy.Morele i jagody myjemy, morele przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie plasterki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy porcje ciasta, po dużej łyżce, na każdym układamy kilka plasterków moreli oraz jagody, smażymy z obu stron na złoto.Przed podaniem polewamy miodem lub oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!