Wykonanie
Klasyczny amerykański
śniadaniowy przysmak. Nie mogło zabraknąć go i u nas :) Jak byłam mała to stertę takich naleśników, chyba w każdym odcinku wcinał Kaczor Donald ;) Nie mogłam być gorsza :) Zapewniam Was – te placuszki są też idealnym rozwiązaniem na niejadków. ;) Wystarczy położyć wieżę z naleśników na stół, a nikt nie odmówi sobie takiego pancakesa.:) W tym oczywiście dorośli!;) Przy okazji mamy kolejną propozycję na śniadanie bez kanapek. :) Aha! Aby podać kilka placuszków na raz i aby Wam nie wystygły polecam przykryć je folią aluminiową i tak wszystkie razem trzymać do czasu usmażenia ostatniego. :)
Składniki:250 g
mąki pszennej250 ml
mleka2
jajka2 łyżki
oleju1 łyżka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliłyżka
masłasyrop klonowy lub
miód (do polania)
jagody do dekoracji (u mnie z domowego słoika ;) )Wykonanie:Do wysokiego naczynia wlewamy
mleko, wbijamy
jajka, dodajemy
olej, a następnie miksujemy wszystkie składniki mikserem do momentu, aż podwoją swoją objętość. Dodajemy
mąkę,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia i ciągle miksujemy do momentu aż składniki się połączą, a ciasto będzie jednolite. Naleśniki smażymy na patelni z odrobiną
masła. Gotowe pancakes układamy na talerzu, polewamy
syropem klonowym lub
miodem i
owocami (u mnie
jagody). Podawajemy na gorąco. Smacznego!