Wykonanie
Przepis na banalnie prosty i szybki do zrobienia
chleb, dla tych wszystkich którzy nie lubią skomplikowanych wypieków i wyrabiania
chleba rękoma.Wszystko
miesza się tutaj w misce i odstawia do wyrośnięcia. Ten
chleb uda się każdemu! Jest też bardzo dobry .Piec można w dowolnej formie o dowolnym kształcie. Ja swój piekłam w okrągłej tortownicy.Składniki na 1 średniej wielkości
chlebO.5 kg
mąki pszennej3 łyżki pestek
słonecznika3 łyżki pestek dyniewent. nasiona
siemienia lnianego1 łyżka
cukru1 łyżka
solijeśli nie mamay to ewent. zmielić młynkiem
płatki owsiane30 gram świeżych
drożdzy0.5 litra ciepłej
wodyWykonanieDo miski wsypujemy wszystkie suche produkty i mieszamy.Do ciepłej
wody dodajemy
drożdze i mieszamy aż do rozpuszczenia
drożdzy.Wlewamy
wodę do miski z suchymi produktami i mieszamy wszystko na gładką masę.Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.Następnie ponownie wszystko mieszamy i odstawiamy na 40 min.Nagrzewamy piekarnik na 10 min przed włożeniem
chleba.Ciasto
chlebowe przekładamy do dowolnej formy.Pieczemy na funkcji bez termo obiegu, czyli funkcja góra/dół.220 C przez 50 min.Wyjmujemy po lekkim przetudzeniu na kratkę aby
chleb odparował i całkowicie wystygł.Smacznego