Wykonanie
Niedawno temu publikowaliśmy przepis na
pszenny chleb z naczynia żeliwnego . Na tym samym pomyśle oparłem teraz
chleb dyniowy. My zawsze wszystko mamy na zapas zamrożone, więc
dynię również mieliśmy. Bo nie jestem pewien czy o tej
porze roku
dynię da się kupić. Ale jak się zawczasu myśli i planuje to
potem się ma :)Ten
chleb ma bardzo przyjemną twardawą skórkę i niezwykle mięsisty środek. Zrobiłem go już kilka
razy. Tyle ile dyni miałem. I pewnie na jesień, jak się
dynie pojawią,
wrócę do tego przepisu.240 g puree z dyni (przygotowanego w ten sposób)480 g
mąki pszennej100 ml
wody2 łyżeczki suchych
drożdży (lub 25-30 g świeżych)2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soliWszystkie składniki łączymy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ilość
wody jest orientacyjna. Zależna jest od naszej dyni. Są gatunki mniej lub bardziej wodniste więc będziemy, być może, potrzebować mniej lub więcej
wody.Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek i układamy go na oprószonym
mąką papierze do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę.Pół godziny przed końcem wyrastania
chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.Gdy już
chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go
mąką. Posypanie
mąką jest istotne. Zapobiegnie nadmiernemu przypalaniu się
chleba (i nada zamierzony wygląd).Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy
chleb do garnka żeliwnego (wkładamy razem z papierem), zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut.Po upieczeniu
chleb około godziny studzimy na kratce.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)