ßßß Cookit - przepis na Chleb wiejski III

Chleb wiejski III

nazwa

Wykonanie

Wróciłem razem z Magdą do domu, już dobrze po 20 było. Bo po pracy trochę spraw na mieście miałem, potem poczekałem aż Magda angielski skończy, razem poszliśmy na szybkie zakupy do marketu i wróciliśmy do domu. Szybką kolację zjeść trzeba było to Magda jakiś cycek kurczakowy podgrzała na patelni z papryką, jogurtem, ryżem i pewnie czymś tam jeszcze. Ogólnie niezłe całkiem. Ale jak już się ogarnęliśmy, zjedliśmy, odpoczęliśmy moment to zaczęła powoli dochodzić 22. A chleba na rano nie ma. Eeehhh, i znowu po nocy robić będę. W sumie powinienem się już przyzwyczaić... No to jaki chlebek zrobić? Zaglądam do szafki w kuchni, a tam właściwie nic nie ma! Ani orzechów, ani rodzynek, ani płatków owsianych, czy otrębów, nawet mąki kukurydzianej! No nic, masakra po prostu, wszystko się skończyło! Mąka tylko, pszenna i żytnia, ocalała. No to nie mając zbyt wielkiego wyboru zrobiłem pszenno-żytni chlebek "wiejski" :)
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki żytniej typ 720 (lepszy byłby typ 1400, ale nie miałem)
30 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy to razem. Wkruszamy drożdże, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy około 15 minut. Ciasto zrobi się sprężyste, nie będzie się kleiło do miski i dłoni. Wtedy przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie wyjmujemy na blat, znów krótko wyrabiamy, wałkujemy na placek grubości około 1 cm i formujemy okrągły bochenek (tak jakbyśmy zawijali sakiewkę). Staramy się jak najlepiej naciągnąć w powierzchnię chleba. Wierzch płytko nacinamy w kratkę ostrym nożem.
Kładziemy chlebek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znowu przykrywamy na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb około 40 minut.
Gotowe i smacznego! :)
A jutro 31 dzień sierpnia i 31 sierpniowy przepis, ostatni w tym miesiącu. Ufff, udało mi się :)
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2011/08/chleb-wiejski-iii.html