Surówka z marchewką i jabłkiem to wszystkim dobrze znany dodatek do obiadu. Spotkałam go już w różnych wersjach, a niżej przedstawię Wam moją. Zauważyłam, że na blogu wcale nie mam surówek, a przecież to coś, na co zawsze jest zapotrzebowanie. Tak więc co jakiś czas będę dzielić się z Wami przepisami na pyszne surówki – w planach mam już kolejne, pyszne. Surówkę z marchewką i jabłkiem możecie serwować do kotletów z kurczaka, karkówki w sosie własnym czy gulaszu z jelenia – w zależności od Waszych potrzeb oraz upodobań smakowych 🙂Zobacz też:Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołuSałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymiSałatka GyrosCzas gotowania: 10 minutSkładniki3 marchewkijabłko2 łyżki majonezusok z 1/4 cytryny lub odrobina kwasku cytrynowegosól i pieprz do smakuPrzepis1Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.2Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach - aby kawałki jabłka nie były "papką".3Warzywa łączymy i doprawiamy majonezem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.