Wykonanie
Składniki:ok. 600 g przecieru z dyni surowej370 g
mąki1
jajko3 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
cynamonu200 ml
oleju270 g
cukruszczypta
soliewentualnie
rodzynki czy
żurawina, u mnie garść obu
owoców suszonychPrzygotowanie:Do miski wsypać
cukier, wbić
jajko- ucieraćDolać
olej i ucierać nadal, pomimo, że idzie opornieDosypywać stopniowo
mąkę zmieszaną z proszkiem i
cynamonem oraz szczyptą
soli- ucieraćDodać zmiksowana
dynię i nadal ucierać, dodać ewentualnie garść
rodzynek,
żurawinyPiec w okrągłej foremce o średnicy 26 cm. w temp. 190 *C ok. 45-50 min, sprawdzić patyczkiem.Obraną
dynią pokroiłam w kosteczkę i gotowałam z odrobiną
wody w garnku pod przykryciem. Po zupełnym rozgotowaniu i odparowania soku-
dynię zmiksowałam.
Ciasto jest bardzo wilgotne, może trochę ciężkie, ale taki jest urok ciast wegetariańskich.