Wykonanie
W związku z tym, że coraz bliżej Wielkanoc razem z mamą zastanawiamy się jakie ciasta w tym roku będą gościć na naszym świątecznym
stole. Oczywiście nie obędzie się bez babki wielkanocnej, lekkiej i puszystej. Dzisiaj postanowiłam upiec próbną babkę, na którą przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Przepis na ciasto, które babcia nazwała ,,zebra'' został przeze mnie trochę zmieniony. Chcąc dać coś od siebie, zrobiłam babkę trójkolorową. Podzieliłam ciasto na trzy części. Jedno było bez dodatków, drugie
kakaowe, a trzecie korzenne. Babka w środku trochę się nie dopiekła. Wydaje mi się, że to
wina tego, że za krótko ją trzymałam w piekarniku albo też tego, że piekłam ją w formie bez komina. Ale wycięłam środek i babka była uratowana. W smaku bardzo dobra, mięciutka i aromatyczna. Polecam wykonać ją w formie do babki z kominem, bądź po prostu dłużej potrzymać w piekarniku.Kiedy zakładałam bloga, chciałam by był nie tylko miejscem gdzie dzielę się z
wami przepisami kulinarnymi, ale też moją twórczością artystyczną. Dzisiaj dodaję pracę wykonaną farbami akwarelowymi, którą namalowałam na konkurs o ptakach :)
Składniki na babkę trójkolorową :- 4
jajka- szklanka
cukru- 2,5 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
oleju- 3/4 szklanki
wody gazowanej (lub oranżady)- 2 kopiaste łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
kakao- łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżeczka
cynamonu- szczypta
soliSposób przygotowania:
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo
cukier i porządnie zmiksować. Dodawać po 1
żółtku, miksując. W drugiej misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy z
jajek na przemian trochę
mąki, trochę
wody, trochę
oleju, cały czas miksując. Kiedy ciasto będzie już gotowe, rozdzielić na 3 równe części. Jedną odstawić. Do drugiej dodać
kakao, a do trzeciej
cynamon i
przyprawę korzenną.Formę do babki dokładnie wysmarować
margaryną, wysypać
mąką. Ciasto nakładać na przemian, na środek tortownicy (każdego rodzaju ciasta dwie duże łyżki).Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babkę przez ok. 1 godziny.
Wspomniana na górze praca - ,, Sztuka latania ''