Wykonanie
Błyskawiczne ciasto znane chyba wszystkim :) Delikatne, lekko wilgotne, długo zachowujące świeżość. Bardzo przez nas lubiane. Przepis daaawno temu dostałam od mojej znajomej. Polecam baaardzo :)Składniki:6
jajek1,5 szkl.
cukru1/2 szkl. przegotowanej
wody1/2 szkl.
oleju2,5 szkl.
mąki krupczatkiszczypta
soli1-2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaoBiałka ubić ze szczyptą
soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać
cukier. Następnie dodawać po jednym
żółtku,
wodę,
olej,
proszek do pieczenia,
sól i
mąkę. Odłożyć 1/3 ciasta i wsypać do niej
kakao i 1 łyżkę
wody.Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto a na wierzch ciemne. Przemieszać widelcem zgodnie z ruchem wskazówek zegara tak by powstał efekt marmurka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do momentu "suchego patyczka".Studzić na kratce, a wystudzone posypać
cukrem pudrem.Można też zamiast
kakao dodać 1,5- 2 łyżki
kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości
wody i odrobinę
likieru kawowego kahlua. Smacznego :)