Wykonanie
Najsmaczniejsze chwilę po wyjęciu z piekarnika,gdy nieco ostygną,a drobinki
czekolady wciąż są płynne.W pieczeniu dzielnie pomagał mi małolat,był również niezły w podjadaniu,czego nie dało się ukryć,gdyż zdemaskowały go okruszki:)
porcja na 12 średnich muffinek:22,5 dkg
mąki samorosnącej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 dkg
kakao1/4 łyżeczki
soli12,5 dkg
cukru kryształu200 ml
mleka75 ml
oleju1
jajko lekko roztrzepane widelcem1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii7,5 dkg wiórków
czekoladowych,doskonale sprawdza się pokrojona na malutkie kawałeczki
gorzka czekoladaPiekarnik nagrzewam do 200 stopni,foremkę do muffinek wykładam papilotkami.W jednej misce mieszam
mąkę z
kakao,
solą i
proszkiem do pieczenia,a w drugiej
cukier,
mleko,
olej,ekstrakt wan.
jajko.Mokre składniki wlewam do suchych,mieszam,na koniec dosypuję wiórki czekol.Masę nakładam łyżką do papilotek i piekę 15 min.w nagrzanym piekarniku.Smacznego!!!