Wykonanie
Dzisiaj, troszkę regionalnie .
Ryż z
białym sosem , na Kaszubach jest podawany prawie zawsze , kiedy gotuje się rosół . Kiedyś na weselach w czasach PRL-u, był wręcz obowiązkowy 😉 Przepisów na niego jest sporo , jak na bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli
rodzynki i
mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,
agrest z kompotu .. co dom, to nieco inaczej 😉 Bardzo lubię tą potrawę i uważam , że powinno się ją propagować , może nie przyrządzam jej zbyt często .. bo wiadomo, młodzież , ma dzisiaj nieco inne smaki 😉 No ale jednak, przynajmniej kilka
razy w roku, być musi 😉 Dzisiaj był rosół ( no w końcu niedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust 😉 ) , a
mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc
czemu nie .. był też
ryż z
białym sosem..mniam 😉
Składniki :
Kurczak z rosołu ( gotowane kawałki
mięsa , można bez skóry )około 3-4 szklanki rosołu1 mała paczka
rodzynek ( 200 g )1/2 kostki
masła1 łyżka
olejusól do smaku2 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
mąkitrochę więcej niż pół szklanki
śmietany , najlepiej kremówki ( kuchnia tradycyjna nie jest dietetyczna , kiedyś wszystko było na
maśle i gęstej
śmietanie , więc nie ma co się oburzać 😉 )
Mięso podsmażamy w rondelku ,na łyżce
masła i
oleju , aż ładnie się przypiecze ( jak na zdjęciu – zrumienione ślady 😉 ) Zalewamy rosołem , zmniejszamy ogień . Na patelni, roztapiamy resztę
masła , na którym podsmażamy
rodzynki , tylko do czasu, aż zrobią się okrągłe , ciągle mieszając , dodajemy
mąkę , jak połączy się w ładną kremową zasmażkę , przelewamy do
kurczaka , delikatnie mieszając ,żeby nie powstały grudy , dolewamy także natychmiast,
śmietanę ( nadal ,ciągle , delikatnie mieszając ) , doprawiamy
solą,
cukrem i
cytryną ( tu możecie spróbować i zwiększyć ilość
cukru lub
cytryny , jak Wam bardziej pasuje, kwestia gustu ) .
Doprowadzamy do wrzenia , jeśli sos, jest zbyt gęsty , dodajcie więcej rosołu . Cały proces, trzeba wykonać dość szybko ,żeby
mięso nie rozpadło się , pamiętajcie , że jest już ugotowane i nie musi długo siedzieć w rondelku 😉 Podajemy z
ryżem , ja czasami ,doprawiam
ryż ,delikatnie
cynamonem i starta
skórką cytryny, moi chłopcy lubią , ale w oryginale jest z
wody z
solą 😉 Smacznego !