ßßß Cookit - przepis na Racuszki dyniowe

Racuszki dyniowe

nazwa

Wykonanie

W tym roku po raz pierwszy mam na ogrodzie taką ilość dyni, że nie jesteśmy w stanie jej zjeść w dotychczas wykorzystywanej formie. Zupa z dyni była jedynym dyniowym daniem, które w naszym domu się pojawiało... Moja mama postanowiła to przełamać i przygotowała... racuszki z dyni! Podała nam je z gęstym jogurtem... Mnie i mojemu mężowi smakują też z dżemem malinowym :)
Składniki:
1 kg obranej dyni
20 dag mąki
sól
3 jajka
1 łyżka cukru
4 dag masła
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Obraną i oczyszczoną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj najpierw dynię z żółtkami, a następnie delikatnie wmieszaj pianę.
Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2013/09/racuszki-dyniowe.html