Wykonanie
W tym roku po raz pierwszy mam na ogrodzie taką ilość dyni, że nie jesteśmy w stanie jej zjeść w dotychczas wykorzystywanej formie. Zupa z dyni była jedynym
dyniowym daniem, które w naszym domu się pojawiało... Moja mama postanowiła to przełamać i przygotowała... racuszki z dyni! Podała nam je z gęstym
jogurtem... Mnie i mojemu mężowi smakują też z
dżemem malinowym :)
Składniki:1 kg obranej dyni20 dag
mąkisól3
jajka1 łyżka
cukru4 dag
masłaolej do smażeniaSposób przygotowania:Obraną i oczyszczoną
dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z
mąką i szczyptą
soli.
Żółtka utrzyj z
cukrem i
masłem.
Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj najpierw
dynię z
żółtkami, a następnie delikatnie wmieszaj pianę.Smaż na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.