Wykonanie
Temat dzisiejszego wspólnego gotowania brzmiał “bataty z piekarnika”. Z
batatami u mnie na blogu chyba nie znajdziecie żadnego dania, no może puree z
marchewką jako dodatek. Postanowiłam więc wziąc na tapetę to słodkie warzywo. Z
ziemniakami należącymi do rodziny psiankowatych
bataty nie mają nic wspólnego.
Batat inaczej wilec ziemniaczany to gatunek byliny należący do rodziny powojowatych.Dziś zapraszam Was do przygotowania najprostszego z możliwych dania z ich udziałem – frytek z piekarnika. Ciach, ciach, kilka przypraw, 30 minut w piekarniku i gotowe!Zobaczcie koniecznie, co przygotowały Panna Malwinna, Mirabelka, Pati i Martynosia .
Składniki na 2 porcje:ok. 600 g
batatów1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu1/2 łyżeczki
słodkiej paprykisól morska1 łyżka
oleju rzepakowegoPiekarnik rozgrzać do 200 ºC.
Bataty obrać, opłukać i osuszyć.Pokroić
bataty w krótkie słupki, jak na frytki francuskie.W miseczce wymieszać
olej z
przyprawami (oprócz
soli).W dużej misce umieścić pokrojone słodkie
ziemniaki i wymieszać łyżką z
olejem z
przyprawami.Posolić
ziemniaki (ja mam młynek z
solą morską) i potrząsnąć kilka
razy.Rozłożyć
bataty na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.Piec ok. 30 minut aż będą dość mocno zrumienione. Pod koniec pieczenia włączyć na kilka minut termoobieg.Podawać z ulubionym dodatkiem do frytek: u mnie był to
majonez 😉