Wykonanie
Zdecydowanie słone przekąski bardziej do mnie przemawiają niż te słodkie... Lubię chrupać i słono za to płacę :PW każdym bądź razie szukam zdrowszych alternatyw i staram się omijać te produkty, które zawierają masę chemii.Tak właśnie powstał przepis na te
chipsy... Próbowałam zrobić je w piekarniku, ale coś było z nimi nie tak ( zawsze! ), być może ja robiłam coś źle, nie wiem.Tak czy siak te
chipsy są I D E A L N E !
Serio.Samo przygotowanie zajmuje sporo czasu ( głównie osuszanie i "smażenie" ), wymaga posiadania mikrofalówki, ale jest banalnie proste i warte wypróbowania.
Składniki :*
ziemniaki,*
sól morska lub inna
przyprawa np
słodka papryka,
Przygotowanie :
Ziemniaki obierz lub bardzo dokładnie umyj.Pokrój w jak najcieńsze plasterki, możesz do tego użyć mandoliny kuchennej lub obieraczki do warzyw.Pokrojone
ziemniaki przełóż do miski z zimną
wodą i wypłucz dwa trzy
razy, tak aby
woda była czysta.Plasterki dokładnie osusz ręcznikami papierowym lub czystą ścierką.Na dużym talerzu ułóż jedną warstwę
ziemniaków ( jeżeli będą się wtykały posklejają się ) przypraw
solą i wstaw do mikrofalówki na 3 minuty.Ostrożnie wyjmij talerz ( będzie gorący ), przełóż
chipsy na drugą stronę i ponownie wstaw do mikrofalówki na 2,5 minuty.Gotowe !WERSJA DO DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )