ßßß Cookit - przepis na Talarki z ziemniaków

Talarki z ziemniaków

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pierwszy raz jadłam je dawno temu w jakiejś restauracji. Niedawno przypomniało mi się o nich i trzeba było spróbować zrobić je samodzielnie. Oczywiście nie wyszły takie idealne jak te, które kiedyś jadłam, ale ja nie jestem kucharką, więc ciężko żebym zrobiła takie idealne, jak w restauracji ;) Niemniej jednak smakowały bardzo dobrze. Różniły się od "pierwowzoru" tym, że tamte były aż obklejone przyprawami. Mam jednak nadzieję, że kiedyś dowiem się jak były zrobione i będę mogła też takie podać. Te są równie smaczne i idealnie pasują do kurczaka i jakiejś dobrej surówki ;)
Co potrzebujemy :
ziemniaki
przyprawy
1. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki o grubości 5 mm bądź chudsze. Mieszamy je z przyprawami (sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek itp) i możemy zostawić na całą noc - ja tak robię, bo ziemniaki nie są takie jałowe na drugi dzień. Możemy również od razu kłaść na blaszkę i piec w temperaturze 220 stopni, przez około 40 minut - w zależności od grubości. Ja przed pieczeniem, jeszcze raz posypuję wybranymi przyprawami.
SMACZNEGO
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/talarki-z-ziemniakow.html