Wykonanie
Mam dla Was dzisiaj pomysł na domowe
chipsy :) Nie ukrywam, że choć są banalnie proste w zrobieniu to trochę pracochłonne, ale myślę, że efekt końcowy jest tego wart, bynajmniej tak twierdzi mój Mąż, przy którym znikają one w oka mgnieniu ;)Cały sekret domowych
chipsów tkwi w jak najcieńszym pokrojeniu
ziemniaków.Składniki:–
ziemniaki ( ilość zależna od tego ile chcemy otrzymać
chipsów )– dowolne
przyprawy– ole do smażeniaPrzygotowanie:*
Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.* Zalewamy
wodą i zostawiamy w misce na 10 min. Po tym czasie odsączamy z
wody i osuszamy plasterki papierowym ręcznikiem.Ja robię to rozkładając je na ściereczce i przykrywając z wierzchu papierowym ręcznikiem, lekko dociskając.* Osuszone plasterki
ziemniaków, wrzucamy na głęboki
olej ( może to być garnek, bądź frytkownica ).Smażymy około 7 minut, przewracając je w połowie czasu, aż nam się ładnie zarumienią.* Usmażone
chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego tłuszczu ), posypujemy dowolną
przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania :)Kategorie: