Wykonanie
Zapraszam Was dziś po przepis na pieczone w piekarniku
ziemniaki, pocięte w poprzek i doprawione tylko odrobiną
morskiej soli.
Ziemniaki tak przygotowane zostały pierwszy raz w Szwecji, dokładniej w restauracji Hasselback (pod nazwą hasselback też można je spotkać). Jakie są tak przygotowane ziemniaki? Miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz - prawie jak
ziemniaki z ogniska :) Są świetnym uzupełnieniem obiadu - pasuje do nich wyrazista surówka i np.
karkówka w
ketchupie .Zapraszam też do zapoznania się z przepisem na pieczone krojone
ziemniaki.Składniki:małe
ziemniaki - o średnicy 3-4 cm - ilość według uznania
olej lub
oliwa z oliwek rafinowana (ma wyższą temperaturę dymienia niż ta najwyższej jakości i można na niej smażyć czy piec w temp. 220 stopni)
sól morska gruboziarnistapomocny będzie: sylikonowy pędzelekWykonanie:
Ziemniaki wyszorować szorstką stroną gąbki lub drucikiem do czyszczenia naczyń. Porządnie wypłukać. Każdego
ziemniaka ponacinać w poprzek co 3 mm. Ważne by nie przeciąć go do końca, ja przecięłam troszkę za połowę jego głębokości.Naczynie do zapiekania natłuścić. Dno powinno
mieć warstwę tłuszczu około 1-2 mm - czyli widoczną dla oka. Każdego
ziemniaka posmarować tłuszczem (
olejem czy
oliwą) najlepiej za pomocą sylikonowego pędzelka, spróbować nieco natłuścić
ziemniaki także w szparkach. Warzywa posypać
solą.Tak przygotowane
ziemniaki wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 40 minut jeżeli są to bardzo
młode ziemniaki - do 70 minut jeżeli są to stare
ziemniaki.Przed końcem pieczenia (około 10 min), kiedy
ziemniaki są już otwarte, jeszcze raz je natłuścić. Można przełączyć funkcje piekarnika na grillowanie, by
ziemniaki troszkę się przypaliły.ps.
Ziemniaki można posypać także swoją ulubiona
przyprawą czy
ziołami.Smacznego!Pozdrawiam,
Kasia :)