Wykonanie
Już dawno znudziły mi się zwykłe ugotowane
ziemniaki do obiadu, zazwyczaj zastępowałam je frytkami, a że frytki nie należą do najzdrowszych potraw - szczególnie smażone na
oleju - postanowiłam zastąpić je pieczonymi
ziemniakami, które są wyśmienite zarówno jako dodatek do obiadu jak i jedzone z różnymi sosami, traktowane jako przekąska, lub podane na kolacje.Wykonanie:
Niewielkie
ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w księżyce, wrzucamy do garnka z
wodą, lekko solimy i gotujemy krótko - około 8 minut.
Ziemniaki nie mogą być miękkie, mają się tylko trochę obgotować. Odcedzamy je, następnie wlewamy około 2 łyżki
oleju lub
oliwy i dodajemy ulubione
przyprawy. Mnie zachwycił smak
ziemniaków kiedy posypałam je :-
tymiankiem-
rozmarynem-
ziołami prowansalskimi-
papryką słodkąZiemniaki z
przyprawami i
olejem mieszamy i odstawiamy na około 20 minut.Następnie wykładamy je na formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180, 200 stopni do momentu aż lekko się zrumienią.Pycha!!