Wykonanie
Znana, przez wielu lubiana
sałatka ziemniaczana z
jajkiem ,
ogórkiem kiszonym oraz
cebulą.U mnie tradycja zastąpiona trzema rodzajami
ziemniaka z czego każdy smakuje inaczej.Polska Irga wiadomo – pyszna i tradycyjna.Fioletowa odmiana ma przyjemny lekko słodki smak.Czerwony
ziemniak jest dość mączny i także czuć w nim delikatną
słodycz.Smak sałatki jest zróżnicowany ,
cebula i
czarny pieprz go lekko zaostrzają.Kwaśny smak zawdzięczamy
ogórkom kiszonym zaś
jajka nadają przyjemnego delikatnego akcentu.Sos do sałatki przygotowany jest na bazie
majonezu , kwaśnej
śmietany oraz
oleju rzepakowego który nie tylko pomaga w przyswajaniu witamin ale także zawiera ważne dla naszego organizmu kwasy Omega 3,6 i 9.
Ziemniaki lubią
zioła więc jako wykończenie świeży, aromatyczny
szczypiorek.Tradycyjna
sałatka w nowoczesnym wydaniu której koniecznie musicie spróbować
Składniki:0,5 kg zwykłych
ziemniaków np.Irga0,5 kg czerwonych
ziemniaków0,5 kg fioletowych
ziemniaków1 duża biała
cebula6 średniej wielkości
ogórków kiszonych6
jajekSos:5 łyżek
majonezu3 łyżki
oleju rzepakowego Wielkopolski3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%sól,
pieprzDodatkowo:posiekany
szczypiorekPrzygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować na miękko w mundurkach.Pozostawić do wystudzenia.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie , obrać.
Ogórki kiszone także obrać ze skórki.
Cebulę posiekać drobno ,
jajka oraz
ogórki pokroić w małą kostkę.Zimne
ziemniaki pozbawić skóry , pokroić w większą kostkę.Sos:
Majonez połączyć z
olejem i kwaśną
śmietaną.Doprawić
solą i
pieprzem.Wszystkie składniki umieścić w misce , wlać sos , dokładnie wymieszać.
Sałatkę schłodzić w lodówce.Przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorkiem.
Smacznegowięcej informacji na stronie :http://www.olejkonwenanse.pl/#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski