Wykonanie
Lista składników2 średnie
cebule 2 łyżki
masła 2 duże ząbki
czosnku 1/2 szklanki białego
wytrawnego wina 2 łyżki
curry pasty, średnio - ostra 3 szklanki
wody 200 ml
śmietany puszka
mleczka kokosowego 2 duże
ziemniaki 200 g fileta z
łososia 300 g
krewetek królewskich surowych
sól,
pieprz do smaku mały pęczek
natki pietruszkiZajadałam się jak szalona, pyszna. Bardzo sycąca,
śmietana mleczko kokosowe, ale tak ma być. Nie wszyscy muszą liczyć kalorie.
![](/Data/Images/kuchniapokolen.pl\lagodna-kremowa-zupa-curry-z-lososiem-i-krewetkami/l/-1227748986.jpg)
Do garnka dodać
masło i mocno rozgrzać,
masło musi się roztopić. Następnie dodać pokrojoną drobno
cebulkę. Smażyć na małym ogniu aż
cebulka zmięknie około 3 minut. Dodać posiekany drobno
czosnek, smażyć chwilkę, mieszając. Wlać
wino i smażyć aż
wino wyparuje. Dodać pastę
curry i gotować chwilkę.
![](/Data/Images/kuchniapokolen.pl\lagodna-kremowa-zupa-curry-z-lososiem-i-krewetkami/l/1288709991.jpg)
Wlać
wodę, dodać pokrojone drobno
ziemniaki i gotować aż
ziemniaki zmiękną. Doprawić
solą i delikatnie świeżo mielonym
pieprzem. Następnie dodać
mleczko kokosowe i
śmietanę.
Łososia umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałeczki.
Łososia,
krewetki dodać do zupy i gotować około 1 minuty.Dodać posiekaną
natkę pietruszki wymieszać i serwować.
![](/Data/Images/kuchniapokolen.pl\lagodna-kremowa-zupa-curry-z-lososiem-i-krewetkami/l/-1222899322.jpg)
Pycha polecam,