Wykonanie
Chyba w końcu wiosna... tak sobie myślę po dzisiejszym spacerze po parku... i przyznam, że zawsze robi na mnie wrażenie to, w jak stabilnych parach przemieszczają się po wodzie
kaczki... no i kłódki na barierce
mola - już chyba liczone w setkach... miłość kwitnie czyli wiosna...A dzisiejsze danie trochę jeszcze trąca zimą, chociaż świetnie się też sprawdza podczas grillowych pikników :-) z resztą ja zajadam się nim zawsze i wszędzie (jak i każdą inna postacią
ziemniaków - po prostu je uwielbiam!!! od zawsze...) Najlepiej sami oceńcie jak smakuje...SKŁADNIKI1 kg
ziemniaków (raczej niedużych)4 białe
cebule (małe lub średnie)2
czerwone cebule3 ząbki
czosnku70 g
masła150 ml białego
wytrawnego wina1 łyżka
majerankusól,
pieprzwodaZiemniaki i
cebule obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli
cebule są średniej wielkości możecie je pokroić w "ósemki").
Czosnek zostawiamy w łupinkach i zgniatamy naciskając z góry
bokiem noża.W garnku zagotowujemy
wodę z dodatkiem
soli. Do wrzącej wrzucamy
ziemniaki, a gdy ponownie zacznie wrzeć wyłączamy ją i zostawiamy
ziemniaki na 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy je. Na patelni rozgrzewamy
masło (możecie do niego dodać łyżeczkę
oleju słonecznikowego lub rzepakowego, wtedy się nie przypali), wrzucamy
cebule i
czosnek, chwilę smażymy aż brzegi lekko się zezłocą, a następnie dodajemy
ziemniaki. Całość lekko mieszamy, dodajemy
majeranek,
sól i
pieprz, dolewamy
wino i dusimy pod przykryciem do czasu aż
wino odparuje (nie zapomnijcie mieszać
ziemniaków, ale
róbcie to delikatnie, żeby się nie rozleciały). Tak przygotowane
ziemniaki idealnie sprawdzają się z
pieczonym mięsem i
kiszonymi ogórkami.