ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika

Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika są alternatywą dla frytek z piekarnika czy frytek z batatów . Polecane, jako przekąska, ale także dodatek do obiadu. Najbardziej lubię je podawać z sosem czosnkowym lub mieszanką ketchupu oraz majonezu. Smakują wybornie dobrze przypieczone i posypane solą gruboziarnistą 🙂
Jest kilka szkół przygotowywania takich łódeczek, jedna z nich mówi, aby ziemniaki wcześniej obgotować, jednak ja przygotowałam ziemniaczki, bez wcześniejszego obgotowywania (aby było szybciej) i jak mój narzeczony mówi: BYŁY PYCHA!, że aż dorabialiśmy podwójną dokładkę 🙂
Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu. Oczywiście do Waszych pieczonych ziemniaków możecie dodać inne, przyprawy, które lubicie, jak bazylia, oregano czy mieszanka ziół prowansalskich. Smacznego!
Przepis na ziemniaczki
Porcji: 1 blaszka Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
5 średnich ziemniaków
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka słodkiej papryki
sól do przyprawienia
papier do pieczenia
łyżeczka cukru
miska wody
Przepis
1
Ziemniaki dokładnie myjemy - nie obieramy ze skórek. Każdego ziemniaka kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na połowę, tak aby wyszły takie łódeczki jak na zdjęciu. Pokrojone ziemniaki moczymy w misce z dodatkiem cukru, aby były bardziej chrupiące - około 30 minut.
2
Ziemniaki odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy je olejem i posypujemy papryką. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek ziemniaka był obtoczony zarówno w oleju, jak i papryce.
3
Wkładamy do nagrzanego piekarnika - najpierw pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem pierwsze 15 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż łódeczki będą rumiane.
Zobaczcie też:
Chipsy z fioletowych ziemniaków
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2017/11/pieczone-ziemniaki-lodeczki-z-piekarnika