Wykonanie
Pieczone
ziemniaki łódeczki z piekarnika są alternatywą dla frytek z piekarnika czy frytek z
batatów . Polecane, jako przekąska, ale także dodatek do obiadu. Najbardziej lubię je podawać z
sosem czosnkowym lub mieszanką
ketchupu oraz
majonezu. Smakują wybornie dobrze przypieczone i posypane
solą gruboziarnistą 🙂Jest kilka szkół przygotowywania takich łódeczek, jedna z nich
mówi, aby
ziemniaki wcześniej obgotować, jednak ja przygotowałam ziemniaczki, bez wcześniejszego obgotowywania (aby było szybciej) i jak mój narzeczony
mówi: BYŁY PYCHA!, że aż dorabialiśmy podwójną dokładkę 🙂Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu. Oczywiście do Waszych pieczonych
ziemniaków możecie dodać inne,
przyprawy, które lubicie, jak
bazylia,
oregano czy mieszanka
ziół prowansalskich. Smacznego!Przepis na ziemniaczkiPorcji: 1 blaszka Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki5 średnich
ziemniakówłyżka
oleju rzepakowegołyżeczka
słodkiej paprykisól do przyprawieniapapier do pieczeniałyżeczka
cukrumiska
wodyPrzepis1
Ziemniaki dokładnie myjemy - nie obieramy ze skórek. Każdego
ziemniaka kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na połowę, tak aby wyszły takie łódeczki jak na zdjęciu. Pokrojone
ziemniaki moczymy w misce z dodatkiem
cukru, aby były bardziej chrupiące - około 30 minut.2
Ziemniaki odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy je
olejem i posypujemy
papryką. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek
ziemniaka był obtoczony zarówno w
oleju, jak i
papryce.3Wkładamy do nagrzanego piekarnika - najpierw pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem pierwsze 15 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż łódeczki będą rumiane.Zobaczcie też:
Chipsy z fioletowych
ziemniakówDomowe zapiekanki z
pieczarkami i
serem