To moja pierwsza propozycja na Święta w tym roku. Zupa krem z suszonych grzybów z nietypowym dodatkiem kasztanów :)Lista zakupów dla 4 osób:20 g suszonych grzybów (ok. 5 łyżek)1 cebula1 łyżka masła300 g surowych kasztanów jadalnych lub 200 g już ugotowanych bez łupinek (ok. 22 sztuk)1.7 l bulionusól, pieprz,200 ml śmietany 20 %Suszone grzyby zalać 150 ml wody i odstawić na noc.Na drugi dzień: grzyby odcedzić, wywar zachować. Grzyby drobno pokroić.Jeżeli kupiliście surowe kasztany: każdy trzeba naciąć głęboko na krzyż na wybrzuszonej stronie. Wrzucić na wrzątek i gotować 20 min. Wyjąć, osuszyć i jeszcze ciepłe obrać. Odłożyć.Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.Zagotować bulion, dodać wywargrzybowy i same grzyby.Dodać cebulę zeszkloną. Gotować razem ok. 40 min. aż grzybybęda miękkie (lub do godziny zależy jakie mieliściegrzyby).Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4 kasztany zostawić do dekoracji, a resztę wrzucić do zupy.Zmiksować. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.Udekorować nacią, posypać posiekanymi kasztanami. Można podawać z groszkiem ptysiowym.Smacznego :)