ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z suszonych grzybďż˝w i kasztanďż˝w

Zupa krem z suszonych grzyb�w i kasztan�w

nazwa

Wykonanie

To moja pierwsza propozycja na Święta w tym roku. Zupa krem z suszonych grzybów z nietypowym dodatkiem kasztanów :)
Lista zakupów dla 4 osób:
20 g suszonych grzybów (ok. 5 łyżek)
1 cebula
1 łyżka masła
300 g surowych kasztanów jadalnych lub 200 g już ugotowanych bez łupinek (ok. 22 sztuk)
1.7 l bulionu
sól, pieprz,
200 ml śmietany 20 %
Suszone grzyby zalać 150 ml wody i odstawić na noc.
Na drugi dzień: grzyby odcedzić, wywar zachować. Grzyby drobno pokroić.
Jeżeli kupiliście surowe kasztany: każdy trzeba naciąć głęboko na krzyż na wybrzuszonej stronie. Wrzucić na wrzątek i gotować 20 min. Wyjąć, osuszyć i jeszcze ciepłe obrać. Odłożyć.
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
Zagotować bulion, dodać wywar grzybowy i same grzyby.Dodać cebulę zeszkloną. Gotować razem ok. 40 min. aż grzyby będa miękkie (lub do godziny zależy jakie mieliście grzyby).
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4 kasztany zostawić do dekoracji, a resztę wrzucić do zupy.Zmiksować. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Udekorować nacią, posypać posiekanymi kasztanami. Można podawać z groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2017/12/Krem-z-suszonych-grzybow-i-kasztanow.html