ßßß

Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm lub dwie mniejsze – jedna średnicy 25 cm i prostokątna o wymiarach 35cmx11cm):300 g mąki pszennej200 g masła1 jajkoszczypta soliSkładniki farsz:2- 3 małe cukinie200 g sera feta3 jajka½ szklanki słodkiej śmietany 18 %sól himalajska do smakuświeżo mielony pieprz do smaku2 szczypty mielonego chili lub więcejWykonanie ciasto:Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Cukinie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na cieniutkie paski.Jajka z fetą i śmietaną, solą, pieprzem oraz chili blandujemy do czasu uzyskanie płynnej, gładkiej konsystencji.Mieszamy i wylewamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu układamy w koło paski cukinii. Tarte pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.Smacznego!
