ßßß

Składniki:1 opakowanie ciast francuskiegomasło do wysmarowania formy2 średnie cukinie200 g sera fetapęczek świeżego koperku4 jajka½ szklanki słodkiej śmietany 18 %sól himalajska do smakuświeżo mielony pieprz do smaku2 szczypty mielonego chili lub więcejWykonanie:Formę na tarte smarujemy masłem i wykładamy gotowym ciastem francuskim. Ciasto z formą wstawiamy do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 200 st. C z termoobiegiem.Połówkę jednej cukinii kroimy na cieniutkie plasterki. Odstawiamy. Pozostałą cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy.Jajka z fetą i śmietaną, solą, pieprzem oraz chili blandujemy do czasu uzyskanie płynnej, gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy poszatkowany koperek.Ciasto wyciągamy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 7 minut, aby się lekko podpiekło w trakcie pieczenia przekłuwamy widelcem, aby się nie unosiło. Na czas podpiekania ciasto możemy również przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ziarnami fasoli, ale wtedy musimy wydłużyć czas podpiekania.Z potartej cukinii odciskamy nadmiar wody, a następnie cukinię zalewamy mieszaniną jajek i sera. Mieszamy i wylewamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu układamy plasterki cukinii. Tarte pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.Smacznego!