Wykonanie
Poziom trudnościTo pyszne, bezglutenowe ciasto z
bananami i
czekoladą najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień po upieczeniu. Zaraz po upieczeniu, wyczuwalny jest intensywny smak
bananów, ale jeśli ktoś go lubi…Porcja na formę 23 x 33 cmSkładniki:4 dojrzałe
banany450 g
miodu4
jajka80 g
mąki kokosowej45 g
płatków owsianych100 g
oleju kokosowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli200 g (2 tabliczki)
gorzkiej czekolady2 garście
orzechów włoskich, łuskanychSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C w termoobiegu.
Banany obrać ze skóry i przecisnąć przez praskę do przeciskania
ziemniaków.
Do
bananów dodać
miód i
jajka, dobrze rozmieszać.
Płatki owsiane zblendować na
mąkę (w blenderze lub w młynku do
kawy). Do masy dodać
mąkę kokosową, owsianą (z
płatków),
olej kokosowy, ekstrakt
waniliowy,
proszek do pieczenia i
sól.
Wszystko wymieszać na gładką masę.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Orzechy pokroić na mniejsze kawałki.
Czekoladę i
orzechy dodać do masy, wymieszać.
Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika na 25-30 minut, do czasu aż lekko się zarumieni na powierzchni.
Ciasto wystudzić w formie. Podawać na zimno, z dowolnymi dodatkami. U mnie wersja dla dorosłych – ciasto z
wiśniami w
likierze.
Smacznego!