ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy z czekoladą, na mące kokosowej

Chlebek bananowy z czekoladą, na mące kokosowej

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam chlebka/ciasta bananowego.
Do tej pory robiłam wersję bez tłuszczu i na mące pełnoziarnistej, wersję na mące migdałowej oraz jeszcze jedną na mąkach zbożowych bezglutenowych(tutaj zrobiłam muffinki, nie chlebek).
Wszystkie z dodatkiem kakao.
Dzisiejszy chlebek jest na mące kokosowej, bez kakao, za to z dodatkiem posiekanej czekolady.
Kilka składników, niewiele pracy i smaczny efekt - to lubię:)
Składniki na keksówkę 23x11:
* 3 dojrzałe banany
* 2 jajka
* 2/3 szklanki mąki kokosowej
* 3-4 łyżki oleju kokosowego
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia (mam bezglutenowy)
* ok. 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Jajka lekko ubiłam trzepaczką, dodałam mąkę, roztopiony olej, proszek, 2 banany zmiksowane, a jeden pokrojony w kostkę. Na końcu wmieszałam posiekaną czekoladę.
Ciasto wyszło dość zwarte i, jak się później okazało, za mało wilgotne. Mąka kokosowa jest chłonna, przydałoby się trochę mleka (kokosowego?) i tak zrobię następnym razem.
Przełożyłam do keksówki i piekłam w temp. ok. 170* C 30 minut.
Ciasto wyszło w sam raz słodkie i trochę, jak już wspomniałam wcześniej, mało wilgotne.
Mimo tej brakującej wilgotności bardzo nam smakowało; pochwaliła nawet moja mama, która za moimi wynalazkami raczej nie przepada.
"Moralność upada na coraz wygodniejsze posłania"
Stanisław Jerzy Lec
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/02/chlebek-bananowy-z-czekolada-na-mace.html