Wykonanie
Do tego omletu przymierzałam się długi czas - nie byłam pewna, czy się uda. Jednak wszelkie obawy były zbędne, bo wyszedł puszysty, sycący i po prostu przepyszny! Urósł wysoki na tyle, że
mogę go postawić na drugim podium (3,7 cm wysokości; na pierwszym jest omlet
fasolowy - 4,2 cm). Do powtórzenia za jakiś czas :)A nasze polskie
truskawki są tak słodkie, że w połączeniu z
syropem klonowym, którego użyłam do posłodzenia ciasta, sprawiły, że nie trzeba było już żadnych dosładzaczy!
Klonowy omlet z
serka wiejskiego i
mąki kokosowej smażony na
oleju kokosowym podany z
truskawkami i
bazylią/1 porcja//PRZEPIS WŁASNY/100 g gęstego
serka wiejskiego40 g
mąki kokosowej (używam nieodtłuszczonej)2
jajkakilka kropli ekstraktu z
wanilii (lub
cukru waniliowego)szczypta
solipół łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)łyżeczka
miodu drahimskiegoWszystkie składniki oprócz
oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.Rozgrzaną patelnię natłuścić
olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.Należy przewracać za pomocą dużej
łopatki, najlepiej silikonowej.Podawać z dowolnymi dodatkami.Smacznego!