Ale to było dobre! Mięciutkie, naturalnie słodkie ciasto z dodatkiem serka wiejskiego, który sprawił, że nie było za suche. Całość oblana mleczną czekoladą i chrupiącymi orzeszkami pinii. Mniam!Daktylowo-figowe* ciastko gryczane z serka wiejskiego oblane wegańską mleczną czekoladą (Plamil Foods), posypane organicznymi orzeszkami piniowymi (Bioterra)**W mięciutkie daktyle jak i gruziński (!) sok z fig zaopatrzam się w sklepie BIO KIOSK . Polecam w szczególności zajrzeć do działu "Gruzińskie smaki", gdzie można znaleźć wiele niespotykanych produktów!***GRYCZANE CIASTO Z SERKA WIEJSKIEGO/1 porcja//PRZEPIS WŁASNY/150 g serka wiejskiego65 g mąki gryczanej1 jajkokilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)szczypta solipół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka olejukokosowego5 suszonych, namoczonych uprzednio daktyliok. 100 ml soku z figczekoladaorzeszki pinioweWszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.Następnie przelać ciasto do silikonowej foremki i piec około 30 minut (grzanie górne i dolne)Po upieczeniu wyjąć, na wierzchu położyć pasek czekolady i poczekać aż się roztopi.Rozsmarować polewę po całej powierzchni ciasta.Posypać orzeszkami pinii i podawać.Smacznego!