Wykonanie
Pankejki, naleśniki, placki i placuszki na śniadanie nigdy, absolutnie nigdy mi się nie znudzą! Dziś dzielę się z
Wami prostym przepisem na niesmowicie puszyste placuszki orkiszowe z…
jabłkami! To przepis, który pamiętm z dzieciństwa i oczywiście najlepiej smakowały z dodatkiem
jabłek z ogrodu. Ale myślę, że nawet z takimi sklepowymi wyjdą Wam pyszne, i to naprawdę niewielkim nakładem energii!250g
mąki orkiszowej lub innej250g
jogurtu greckiego lub gęstego
jogurtu naturalnego1
jajko1/2
jabłka, pokrojonego w kosteczkę100ml
mleka krowiego lub roślinnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki rozpuszczonego
masła /
oleju kokosowego + opcjonalnie do smażenia1-2 łyżeczki
miodu, opcjonalnieszczypta
cynamonuszczypta
soliDODATKI:
jabłko lub
gruszka, pokrojone w paseczki lub inne
owoce,
dżem!
jogurt grecki lub naturalny
syrop klonowy,
miódposiekane
orzechy włoskie lub innenie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Do miski wbijamy
jajko, dodajemy
jogurt,
mleko,
sól, proszek,
sodę,
masło,
cukier i
cynamon i roztrzepujemy rózgą. Partiami dodajemy
mąkę cały czas mieszając aż powstanie masa konsystencji gęstej
śmietany (można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować). Dodajemy pokrojone
jabłko i delikatnie mieszamy.Masę odstawiamy na 10 minut, po czym smażymy placuszki na rozgrzanej patelni posmarowanej cienko
masłem (lub nie jeśli mamy dobrą teflonową patelnię) ok 1 minutę z każdej strony (do zrumienienia).Podajemy z
jabłkami i
jogurtem, posypane podprażonymi
orzechami i polane
syropem. Pycha!
batoniki zbożowo-
orzechowebłyskawiczne tosty francuskie z
pomarańczamibłyskawiczny puszysty omlet z
bananemchlebek ekspresowy (bez wyrabiania i wyrastania!)