Wykonanie
Lista składników[n] ciasto na pierogi 2,5 szklanki
mąki 1
żółtko 1 szklanka gorącej
wody sól na czubku łyżeczki 1 łyżka
oleju [n] nadzienie 400 g
mielonego mięsa 150 g
wątróbki wieprzowej 2 łyżki
oleju 1
cebula 1 łyżeczka
majeranku 1/2 szklanki
wywaru wieprzowego sól,
pieprz do smakuPierogiTakie pierogi zawsze powinny być w naszych zamrażarkach, są super. Dzięki babuni mojej synowej już nie szukam innego przepisu na pierogi. Ten który dostałam od niej jest super. Natomiast co do farszu jest to bardzo stara receptura.
Uwielbiamy pierogi, zawsze jak robię je to wszystkie znikają w mgnieniu oka. Są pyszne, polecam Można je przygotować wcześniej i będą już gotowe na Święta Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez pierogów.
Ciasto na pierogi – wykonanie tak samo jak na pierogi z
jagodami które są na moim blogu. Zawsze już robię z tego przepisu ponieważ uważam że są najlepsze. Mam ten przepis od babuni mojej synowej. Patrz tu Pierogi z
jagodami przepis od babuni 😉Nadzienie –
cebulkę pokroić drobno i obsmażyć na masełku na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną drobno
wątróbkę i smażyć do momentu aż
wątróbka się przesmaży. Zmielić maszynką do
mięsa.
Mięso mielone wrzucić do miski, dodać
cebulkę i
wątróbkę,
majeranek, wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Farsz musi
mieć intensywny smak. Wlać do masy
wywar, wymieszać i odstawić na 30 minut. Gdyby zostało trochę farszu możecie go również zamrozić i zostawić na następny raz lub wykorzystać go jako farsz do
kurczaka. Na przykład
udek z kurczaka.Formowanie pierogów – ciasto rozwałkować cieniutko. Za pomocą dużej filiżanki wycinać kółka. Na każdym kółku położyć porcję farszu i zlepić jak wszystkie pierogi. Pierogi rozłożyć na obsypanej
mąką stolnicy. W ten sposób lekko się osuszą.Jeśli chcecie je zamrozić to proponuję tak lekko osuszone pierogi położyć na tacce obsypanej
mąką i włożyć je do zamrażalnika. Układać pojedynczo. Po 30 minutach odwrócić pierogi na drugą stronę w zamrażarce. Jak już są zamrożone to zdjąć z tacki i włożyć do woreczków. Jak będziecie
mieli na nie ochotę to wystarczy je wyjąć z lodówki i ugotować w osolonej wodzie.Takie pierogi można obsmażyć na
maśle i obsypać obsmażoną pokrojoną drobno
cebulką i
boczkiem.