Wykonanie
Składniki:Ciasto pierogowe:0,5kg
mąkiszklanka
wody2 łyżki
oleju0,5 płaskiej łyżeczki
soliFarsz:0,5kg
mięsa mielonego( wieprzowe,wołowe )1duża
cebula2 ząbki czosknu
sól ,
pieprz,
majeranek0,5 szklanki
bulionu mięsnegoPrzygotowanie:
Ciasto pierogowe zagniatamy dokładnie i wkładamy do lodówki na godzinkę.
Cebule kroimy w drobną kostkę ( można zetrzeć na tarce ), wyciskamy
czosnek, mieszamy dokładnie z
mięsem i
przyprawami. Jeśli
mięso jest suche, bardzo chude, dodajemy
bulion ( ewentualnie
wodę ) i dokładnie wyrabiamy.Lepimy pierożki i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy aż wypłyną i popływają 5 min.Oryginalne pierożki Pielmieni powinny być małe, coś jak nasze uszka. Ja zrobiłem większe. Też pyszne. Najlepiej smakują ze
śmietaną albo okraszone
cebulką i skwarkami.