ßßß Cookit - przepis na Tajine jagnięce

Tajine jagnięce

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kuchnie bogate w przyprawy orientalne, korzenne, a przede wszystkim uwielbiam mięso jagnięce. Jest delikatne, niezwykle smaczne i sycące. Doskonałe długo gotowane. Za przygotowanie tajine zabierałam się dosyć długo, zazwyczaj było mi nie po drodze po jagnięcinę. W końcu jednak nastał ten czas, pogoda się załamała, a ja miałam ochotę na coś sycącego i orientalnego. :) No i jest! Polecam, pycha! :)
Przepis pochodzi z książki: "Jedno smaczne danie" RD.
Składniki:
250 g suszonych owoców namoczonych w zimnej wodzie przez całą noc (u mnie śliwki, morele, daktyle)
900 g jagnięce udźca bez kości i tłuszczu, pokrojonego w kostkę
450 g cebuli, obranej i drobno posiekanej
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
1 kawałek cynamonu
1/2 cytryny
1/2 płaskiej łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz czarny
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
200 g kaszy kuskus
Przygotowanie:
Wlać wodę, w której moczyły się owoce, do dzbanka z podziałką i dopełnić przegotowaną wodą do objętości 570 ml. Owoce odłożyć na później, a zawartość dzbanka wlać do dużego rondla. Włożyć mięso, cebulę, kolendrę, imbir i cynamon. Odkroić z cytryny duży kawałek skórki i wrzucić do rondla. Dolać 1 łyżkę soku z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać.
Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dorzucić suszonej owoce, przykryć i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę, aż owoce i mięso będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać mięso, żeby nie przywarło do dna.
Przygotować kaszę wg instrukcji na opakowaniu.
Mięso podawać z kaszą, przystrojone skórką z cytryny.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=193