Wykonanie
Na ten weekend proponuję zdrową porcję
słodyczy.
Tarta ze
spodem owsiano-
orzechowo-
kakaowym, kremem jaglano-
orzechowym a na wierchu soczyste
gruszki. Na początku
tarta nie zachwyciła mnie ale następnego dnia smakowała dużo lepiej a na drugi dzień była naprawdę pyszna. Nie wiem czy to kwestia, że zamieniłam kilka produktów czy całość musiała się przegryźć a masa złączyć ze
spodem. Przepis Dominika Wójciak z książki " Ziarno "
Składniki na spód :1 szklanka ( 110 g )
płatków owsianych1 szklanka startych
orzechów laskowych ( użyłam
mąki migdałowej )2 łyżki
kakao1/4 łyżeczki
soli3 łyżki
oleju roślinnego o neutralnym smaku8
daktyli ( świeżych lub suszonych namoczonych we wrzątku )(użyłam suszonych
śliwek )Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym aż utworzy się zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy 1-2 łyżki
wody. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.100 g
orzechów laskowych1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej ( 190 g )2 łyżki
kakao1 łyżka ekstraktu
waniliowego4 łyżki
syropu klonowego1/2 szklanki
mleka migdałowego lub owsianego ( użyłam zwykłego )1/4 łyżeczki
soliOrzechy prażymy w piekarniku lub na suchej patelni. Studzimy.
Orzechy przekładamy na ścierkę, pocieramy aby pozbyć się skórki.Uprażone
orzechy zmiksować z pozostałymi składnikami kremu na gładką masę. Odstawiamy.Wierzch :2
gruszkiskórka i sok z 1/2
cytryny2 szklanki
wody100 g jasnego
cukru trzcinowegoGruszki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki.
Wodę,
cukier, sok i
skórkę z cytryny przekładamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień dokładamy
gruszki i gotujemy 10 minut. Studzimy.
Gruszki wyjmujemy z
syropu i tniemy na plastry grubości ok 1cm.Niedużą formę do tarty natłuścić
olejem. Wcześniej przygotowane ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim spód oraz boki formy.. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy
suchą fasolą lub
grochem. Pieczemy w temp. 180°C przez 15 minut.Z podpieczonego
spodu zdejmujemy obciążenie. Wypełniamy kremem a na wierzchu układamy
gruszki. Tartę można tak pozostawić lub dodatkowo podpiec całość co ja uczyniłam.Jeśli chcecie podpiec aby
tarta była bardziej zwarta wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut. Studzimy.Smacznego :)