Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszne ciasto, które bardzo zaskoczyło mnie smakiem, nie spodziewałam się, że tak będzie smakować, spód ze suszonych
śliwek, wymieszanych ze zmielonymi
migdałami,
kakaem,
wanilią i
miodem, idealnie komponuje się z puszystą kokosowa pianką i
czekoladową polewa po prostu cudo, koniecznie musicie wypróbować to przepyszne i zdrowe ciacho :)
Składniki :Na spód :szklanka suszonych
śliwekszklanka
migdałów1-2 łyżki
kakao1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/4 łyżeczki
soliopcjonalnie 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu
waniliowego1-2 łyżeczki
syropu klonowego lub
mioduNa warstwę
kokosową1 puszka
mleka lub
śmietanki kokosowej3-4 łyżki zmielonego
ksylitolu lub
cukru pudru3 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub
mąki z tapioki ewentualnie ryżowej2-3 łyżki
wodyNa wierzch - 2 opcje1.rozpuszczona
gorzka czekolada ok 100 g wymieszana z odrobiną
mleka roślinnego lub zwykłego2. lub1/2 szklanki
kakao1/4 szklanki
oleju kokosowego3 łyżki
syropu klonowego lub
mioduPrzygotowanie :1.Spód
Migdały i
śliwki mielimy w blenderze, wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki, mieszamy najlepiej dłońmi do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby dodać trochę
wody do sklejenia, masę wykładamy na blaszkę, ja użyłam kwadratowej (połowa tradycyjnej) jeśli jednak nie starczy wam masy na wyłożenie całej masy, to nic wyklejcie ją na tyle ile starczy. Blaszkę odstawiamy do
lodóki2. Masa kokosowaDo garnka przekładamy
mleko kokosowe razem z cukrem/ksylitolem i mieszamy, jak zacznie lekko się gotować dodajemy
mąkę i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości w razie potrzeby dodajcie więcej
mąki lub
wody. Masę przelewamy na blaszkę z wyłożonym
spodem, wkładamy do lodówki3. WierzchStapiamy
czekoladę w kąpieli
wodnej, lub topimy
olej, mieszamy go z
miodem lub
syropem klonowym i
kakaem, gotową masę wylewamy na masę
kokosową, odstawimy do lodówki na ok 30 minut.