ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo kokosowe ciasto bez pieczenia w wersji fit, wegańskie, bezglutenowe :)

Czekoladowo kokosowe ciasto bez pieczenia w wersji fit, wegańskie, bezglutenowe :)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto, które bardzo zaskoczyło mnie smakiem, nie spodziewałam się, że tak będzie smakować, spód ze suszonych śliwek, wymieszanych ze zmielonymi migdałami, kakaem, wanilią i miodem, idealnie komponuje się z puszystą kokosowa pianką i czekoladową polewa po prostu cudo, koniecznie musicie wypróbować to przepyszne i zdrowe ciacho :)
Składniki :
Na spód :
szklanka suszonych śliwek
szklanka migdałów
1-2 łyżki kakao
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki soli
opcjonalnie 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
Na warstwę kokosową
1 puszka mleka lub śmietanki kokosowej
3-4 łyżki zmielonego ksylitolu lub cukru pudru
3 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki ewentualnie ryżowej
2-3 łyżki wody
Na wierzch - 2 opcje
1.
rozpuszczona gorzka czekolada ok 100 g wymieszana z odrobiną mleka roślinnego lub zwykłego
2. lub
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie :
1.Spód
Migdały i śliwki mielimy w blenderze, wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki, mieszamy najlepiej dłońmi do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby dodać trochę wody do sklejenia, masę wykładamy na blaszkę, ja użyłam kwadratowej (połowa tradycyjnej) jeśli jednak nie starczy wam masy na wyłożenie całej masy, to nic wyklejcie ją na tyle ile starczy. Blaszkę odstawiamy do lodóki
2. Masa kokosowa
Do garnka przekładamy mleko kokosowe razem z cukrem/ksylitolem i mieszamy, jak zacznie lekko się gotować dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości w razie potrzeby dodajcie więcej mąki lub wody. Masę przelewamy na blaszkę z wyłożonym spodem, wkładamy do lodówki
3. Wierzch
Stapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, lub topimy olej, mieszamy go z miodem lub syropem klonowym i kakaem, gotową masę wylewamy na masę kokosową, odstawimy do lodówki na ok 30 minut.
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/02/czekoladowo-kokosowe-ciasto-bez.html