ßßß Cookit - przepis na Churros czekoladowe / Chocolate churros

Churros czekoladowe / Chocolate churros

nazwa

Wykonanie

Share the post "Churros czekoladowe / Chocolate churros"
Tłusty Czwartek za pasem, przedstawiam więc przepis na churrosy czekoladowe, który znalazłam w książce „Ale ciacho” zwycięzcy Masterchefa Polska Damiana Kordasa. To nie było moje pierwsze podejście do churrosów, gdyż moje pierwsze przygotowałam już jakiś czas temu (tutaj znajdziecie przepis) i zachwyciła mnie łatwość i szybkość ich przygotowania. Nie inaczej było tym razem, te churrosy robi się na prawdę szybko i szczerze mówiąc, trudno je zepsuć 😉 Te z przepisu Damiana wychodzą nieznacznie mniej puszyste niż moje wcześniejsze, jednak wciąż są bardzo smaczne, a podałam go z sosem czekoladowo-kawowym . Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)
Składniki:
250 ml mleka
100 g masła
200 g mąki
4 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W małym rondelku doprowadź do wrzenia mleko wraz z masłem, solą, cukrem waniliowym i cukrem. Wsyp mąkę i kakao i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia.
Miksując końcówką do ciast dodawaj po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej pasty.
W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym.
Posyp cukrem pudrem i podawaj!
Smacznego!
English version
Chocolate churros
(4-6 servings)
Ingredients:
250 ml of milk
100 g of butter
200 g of flour
4 eggs
1 tablespoon cocoa powder
1 tablespoon vanilla sugar
2 tablespoons sugar
pinch of salt
oil for frying
powdered sugar for dusting
Preparation:
In small sauce pan bring the milk, butter, salt, vanilla sugar and sugar to the boil. Add the flour and mix vigorously to make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow to cool.
Add eggs to the roux and mix with an electric mixer, until a nice thick paste reached.
Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough, max 4-5 at a time. Turn the churros over when they are brown on the one side and continue to cook the other side until golden. Remove them with a slotted spoon and drain on kitchen paper.
Sprinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!
Share the post "Churros czekoladowe / Chocolate churros"
Źródło:http://karmelowy.pl/churros-czekoladowe-chocolate-churros