Wykonanie
Share the post "Churros
czekoladowe / Chocolate churros"Tłusty Czwartek za pasem, przedstawiam więc przepis na churrosy
czekoladowe, który znalazłam w książce „Ale ciacho” zwycięzcy Masterchefa Polska Damiana Kordasa. To nie było moje pierwsze podejście do churrosów, gdyż moje pierwsze przygotowałam już jakiś czas temu (tutaj znajdziecie przepis) i zachwyciła mnie łatwość i szybkość ich przygotowania. Nie inaczej było tym razem, te churrosy robi się na prawdę szybko i szczerze mówiąc, trudno je zepsuć 😉 Te z przepisu Damiana wychodzą nieznacznie mniej puszyste niż moje wcześniejsze, jednak wciąż są bardzo smaczne, a podałam go z sosem
czekoladowo-
kawowym . Polecam gorąco!Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)Składniki:250 ml
mleka100 g
masła200 g
mąki4
jajka1 łyżka
kakao1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżki
cukruszczypta
soliolej do smażenia
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W małym rondelku doprowadź do wrzenia
mleko wraz z
masłem,
solą,
cukrem waniliowym i
cukrem. Wsyp
mąkę i
kakao i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia.Miksując końcówką do ciast dodawaj po jednym
jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej pasty.W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej
olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego
oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym.Posyp
cukrem pudrem i podawaj!Smacznego!
English versionChocolate churros(4-6 servings)Ingredients:250 ml of milk100 g of butter200 g of
flour4 eggs1 tablespoon cocoa powder1 tablespoon vanilla sugar2 tablespoons sugarpinch of saltoil for fryingpowdered sugar for dustingPreparation:In small sauce pan bring the milk, butter, salt, vanilla sugar and sugar to the boil. Add the
flour and mix vigorously to
make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow to cool.Add eggs to the roux and mix with an electric mixer, until a nice thick paste reached.Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough, max 4-5 at a
time. Turn the churros over when they are brown on the one
side and continue to cook the other
side until golden. Remove them with a slotted spoon and drain on kitchen paper.Sprinkle with powdered sugar and
serve.Enjoy!
Share the post "Churros
czekoladowe / Chocolate churros"