Wykonanie
Bardzo proste, pyszne,
czekoladowe ciasto :)Ważna informacja: do jego przygotowania potrzebne są 2 naczynia (!!!) – duża patelnia i foremka do pieczenia – do tego łyżka do mieszania :)mało naczyń = mało zmywania ;)…
Very easy, delicious, chocolate
cake :)Important notice: to
make it you need 2 dishes (!!!) – big pan and
mold to bake the
cake – and a spoon to mix ingredients together :)few dishes = little washing ;)Składniki:150g
masła250g
cukru muscovado (np. Diamant)50g
kakao150g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli4
jajka50g
czekolady mlecznejNagrzej piekarnik do 180⁰CNa dużej patelni, na małym ogniu, rozpuść
masło z
cukremDodaj
kakao, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ogniaDodaj pozostałe
sypkie produkty (
mąkę, proszek,
sól), wymieszajCały czas mieszając dodaj (po jednym)
jajkaNa koniec dodaj pokrojoną
czekoladę i mieszaj aż się rozpuściPiecz 20-25minut** zwykle piekę max 15minut, żeby środek był nadal płynny – jest wtedy przepyszne!**jest to odrobinę zmieniony przepis Nigelli Lawson z programu: “Nigella Kitchen”, odcinek: “Can’t Live Without”…Ingredients:150g butter250g muscovado sugar50g cocoa powder150g
flour1 tsp baking powderpinch of salt4 eggs50g milk chocolatepreheat oven to 180⁰Con a big pan, at a low heat, melt butter with sugaradd cocoa powder, mix and take off the gasadd remaining powdery ingredients (
flour, baking powder, salt), mixstirring all the
time add eggs (ona at the
time)at the end add cut chocolate and stir until meltedBake for 20-25 minutes**usually I bake this
cake max 15 minutes, so the inside is runny – it’s delicious this way!**it’s a bit converted recipe of Nigella Lawson from „Nigella Kitchen”, episode „Can’t Live Without”