Wykonanie
Przez Marzena 27 czerwca 2017Zawijane azjatyckie "naleśniki" z warzywami lub innymi dodatkami to popularne nie tylko w Azji ale i na cłaym świecie, Spring rolki.Tak właśnie upalne lato jest idealnym czasm na wypróbowanie tego przepisu. Zrobienie ich zajmnie nam tyle czasu ile krojenie warzyw, a to już zależy od waszych umiejętności kucharskich. I koniecznie trzeba je podać z dosyć dobrze doprawionym sosem.Aaa jeszcze jedno nie martwcie się i nie załamujecie się tym
papierem ryżowym. Jak to mówią ...nie od razu
Kraków zbudowano.
Składniki
czerwona papryka - 2 sztuki
ogórek (duży) - 1sztuka
natka kolendry (cilantro) - 1 pęczek
tofu twarde - 1 kostka (400g)
sos sojowy - 1/3 szklankipasta
czosnkowo - imbirowa - 1-2 łyżki
makaron ryżowy - ok 1/3 opakwaniaInstrukcjeWarzywa i
tofu kroimy w paseczki.Robimy marynatę do
tofu z
sosu sojowego i pasty
czosnkowo-imbirowej. Marynujemy
tofu ok 10 min. a
potem dobrze podsmażamy na patelni.
Makaron ok. 1/3 paczki gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.Do naczynia z bardzo ciepłą
wodą wkładamy pojedyńczo
papier ryżowy. Wyciągamy go po 15s na mokry talerz. Układmy warzywa,
tofu,
makaron ryżowy, listki
kolendry i zawijamy jak krokiety.Sos orzechechowy
sos sojowy - 3 łyżki
ocet ryżowy lub
jabłkowy - 1 - 1 i 1/2 łyżki
brązowy cukier - 1/2 łyżeczkipasta
chile z
czosnkiem - 2-3 łyżeczki (kupiłam gotową)1/2 szklanki
masła orzechowegoSkładniki na sos dobrze miksujemy w blenderze dodając w razie potrzeby taką ilość
wody aby uzyskać super kremowy sos.