ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana z cebulkďż˝ i pieczarkami

Kasza gryczana z cebulkďż˝ i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Połączenie idealne - kasza gryczana, cebula i aromatyczne pieczarki. U mnie w domu, odkąd pamiętam, kasza gryczana podawana była w ten właśnie sposób - z przesmażoną cebulką. W zależności od potrawy, której kasza ma towarzyszyć, możemy ewentualnie pominąć dodatek pieczarek. Tak przygotowana kasza ma tyle smaku, że śmiało może stanowić samodzielne danie (np. z surówką i sadzonym jajkiem), lub być doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza tych z sosami.
1 szklanka kaszy gryczanej
2,5 szklanki wody
1-2 duże cebule - obrane, drobno posiekane
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
250 g pieczarek - pokrojonych w plastry
natka pietruszki
pieprz, sól
olej do smażenia
1. Kaszę gryczaną przebieramy, dokładnie płuczemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie, pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. W razie konieczności, jeśli wody za szybko ubyło, dolewamy wrzącej wody.
2. Cebulę podsmażamy na oleju. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy, mieszając, aż pieczarki będę rumiane.
3. Do ugotowanej (w razie potrzeby - odcedzonej) kaszy dodajemy cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, by kasza miała wyrazisty smak. Możemy dodać również siekaną natkę pietruszki, lub jedynie posypać nią wierzch dania dla dekoracji.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/02/Kasza-gryczana-z-cebulka-i-pieczarkami.html