Wykonanie
Od wczoraj czuję wiosnę w powietrzu. To niewątpliwie zasługa przepięknej pogody za oknem. Słoneczko przyjemnie grzeje, tak że chciałoby się już wyskoczyć z zimowej kurtki, szalika, czapki i rękawiczek. Ale taka pogoda może być zdradliwa, więc nie wyletniajcie się jeszcze za bardzo 😉 Załóżcie jedną warstwę mniej pod spód. I koniecznie jedzcie zdrowe surówki z sezonowymi warzywami. Dzisiaj kontynuacja mojego surówkowego cyklu, tym razem bohaterką jest
cykoria 🙂
Cykoria zawiera wiele cennych składników odżywczych. Poprawia przemianę materii, reguluje poziom
cukru we
krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Odpowiadające za jej gorzki smak lektucyny i laktukopiryny wpływają korzystnie na naszą wątrobę.
Cykoria jest też wielkim sprzymierzeńcem matek karmiących, gdyż zwiększa ilość produkowanego
mleka.Wpis przygotowałam w ramach wyzwania grupy wspólnego gotowanie pt. „Zimowa surówka”. Zobaczcie, co przygotowały Mirabelka i Emilia .Składniki na 3-4 porcje:2 średnie
cykorie2
kiwi1/2
czerwonej papryki1
jabłkosok z 1/2
cytryny1 łyżka posiekanego
koperkuCykorię przekroić wzdłuż na pół, następnie jeszcze raz na pół w ćwiartki. Posiekać w poprzek zostawiając głąb.
Cykorię przełożyć do salaterki i skropić
sokiem z cytryny. Obrać
kiwi i
jabłko.
Paprykę pokroić w krótkie paseczki,
kiwi w ćwierćplasterki,
jabłko na małe cienkie kawałeczki. Dodać wszystko do
cykorii.Dodać posiekany
koperek, delikatnie wymieszać surówkę. Odstawić na 15 minut do lodówki.Podawać do różnych
mięs. U mnie stanowiła znakomity dodatek do pulpetów wieprzowych w
sosie pomidorowym podanych z
ryżem.Przepis na pulpety wieprzowe w
sosie pomidorowym już jutro na blogu.