ßßß Cookit - przepis na Dżem kiwi z jabłkiem

Dżem kiwi z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja kocham zamykać owoce i warzywa w słoiczki. Wiem, że teraz wszystko można kupić, ale po co kupować skoro można zrobić swoje, bez zbędnych dodatków i z ulubionych produktów. Bardzo lubię obdarowywać bliskich i znajomych takimi pysznymi słoiczkami z różną zawartością.
Lubię mieszać smaki, dodawać różne składniki i szukać nowych przepisów. Jakiś czas temu dostałam od Wydawnictwa Esprit dwie bardzo ciekawe książeczki. Jedna to "Zawekować słońce" a druga to "Sekrety wiejskich ziół". Na początku sięgnęłam po książkę z przetworami, znalazłam w niej wiele nowych pomysłów. Jeden z nich zrobiłam od razu a mianowicie dżem z kiwi i jabłek. Wyszedł wspaniały, bardzo ciekawy smak. Planuje jeszcze wypróbować kilka. Druga książka pięknie przedstawia zioła, co możemy znaleźć na naszych polach i łąkach. Przyjrzę się temu bliżej bo temat jest bardzo ciekawy i na czasie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g kiwi (waga po obraniu)
- 500 g jabłek (waga po obraniu)
- 1 cytryna
- 800 g cukru (ja dałam 600)
- 1 łyżka ginu
Wykonanie:
Cytrynę należy umyć i obrać ze skórki, usunąć jej białą część a żółtą pokroić w kawałeczki - ja po prostu starłam skórkę na tarce. Obraną cytrynę wycisnąć, jabłka obrać i pokroić na kawałki. W garnku ułożyć warstwami jabłka, cukier i skórkę cytrynową i zostawić na kilka godzin pod przykryciem. Ja zostawiłam na 3 godziny. Następnie dodać obrane i pokrojone kiwi i wstawić na gaz, gotować na małym ogniu. Ja gotowałam około 1,5 godziny. Pod koniec dodać gin i wymieszać. Dżem przełożyć do słoiczków, u mnie wyszły dwa. Postawić na chwilkę do góry dnem.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/08/dzem-kiwi-z-jabkiem.html