Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja kocham zamykać
owoce i warzywa w słoiczki. Wiem, że teraz wszystko można kupić, ale po co kupować skoro można zrobić swoje, bez zbędnych dodatków i z ulubionych produktów. Bardzo lubię obdarowywać
bliskich i znajomych takimi pysznymi słoiczkami z różną zawartością.Lubię mieszać smaki, dodawać różne składniki i szukać nowych przepisów. Jakiś czas temu dostałam od Wydawnictwa Esprit dwie bardzo ciekawe książeczki. Jedna to "Zawekować słońce" a druga to "Sekrety wiejskich
ziół". Na początku sięgnęłam po książkę z
przetworami, znalazłam w niej wiele nowych pomysłów. Jeden z nich zrobiłam od razu a mianowicie
dżem z
kiwi i
jabłek. Wyszedł wspaniały, bardzo ciekawy smak. Planuje jeszcze wypróbować kilka. Druga książka pięknie przedstawia
zioła, co możemy znaleźć na naszych polach i łąkach. Przyjrzę się temu bliżej bo temat jest bardzo ciekawy i na czasie.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
kiwi (waga po obraniu)- 500 g
jabłek (waga po obraniu)- 1
cytryna- 800 g
cukru (ja dałam 600)- 1 łyżka
ginuWykonanie:
Cytrynę należy umyć i obrać ze skórki, usunąć jej białą część a żółtą pokroić w kawałeczki - ja po prostu starłam skórkę na tarce. Obraną
cytrynę wycisnąć,
jabłka obrać i pokroić na kawałki. W garnku ułożyć warstwami
jabłka,
cukier i
skórkę cytrynową i zostawić na kilka godzin pod przykryciem. Ja zostawiłam na 3 godziny. Następnie dodać obrane i pokrojone
kiwi i wstawić na gaz, gotować na małym ogniu. Ja gotowałam około 1,5 godziny. Pod koniec dodać
gin i wymieszać.
Dżem przełożyć do słoiczków, u mnie wyszły dwa. Postawić na chwilkę do góry dnem.