Wykonanie
Placuszki na
jogurcie są przede wszystkim bardzo puszyste i wcale nie wymagają spulchniaczy.Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Te placuszki są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu, zwłaszcza gdy będą podane z ulubionym
dżemem lub
konfiturą.A w tego typu dodatki zostałam ostatnio obficie wyposażona dzięki firmie Stovit.
Składniki (na ok. 12 sztuk) :3
jajka (duże, L )1 i 1/2 - 2 łyżki
cukru1/3 łyżeczki
soli1/2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki gęstego
naturalnego jogurtudżem lub
konfitura (użyłam z firmy Stovit)
olej do smażeniaWykonanie :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy
cukier i
sól, a następnie dajemy po jednym
żółtku.
Jogurt dokładnie mieszamy i dodajemy małymi porcjami do ubitych
jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Mąkę wsiewamy porcjami i dalej mieszamy (delikatnie i nie za długo, tylko do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji jak na
biszkopt).Rozgrzewamy
olej na patelni (np. do pancakes, do naleśników lub zwykłej) i delikatnie wykładamy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik dla osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z ulubionym dodatkiem.Użyłam produkty firmy Stovit:
Konfiturę z
malinKonfiturę z
moreliDżem z
kiwi z
limonką i
białym winogronemJako dodatek do naleśników, omletów, placuszków, gofrów, ciast, deserów, do smarowania
pieczywa mogą posłużyć również inne produkty firmy Stovit.Są to:
Śliwka prażona z
czekoladąPowidła korzenne
Dżem pomarańczowy z
imbirem,
kardamonem i
cynamonemDżem z czarnych
porzeczekDżem z
truskawekDżem figa z
pomarańcząDżem malina z aronią
Stovit proponuje również dodatki:— do
mięs i
serów, a są to:
Czerwoną cebulaJarzębina
Borówka— oraz jako dystrybutor hiszpańskich smaków:
Oliwki czarne drylowane
Paprykę Piri PiriProdukty firmy Stovit są smaczne i aromatyczne:
ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz