ßßß Cookit - przepis na Konserwowe papryczki chili

Konserwowe papryczki chili

nazwa

Wykonanie

Konserwowe papryczki chili to coś dla miłośników ostrych (bardzo ostrych) smaków. Zanurzone w aromatyczniej zalewie, będą świetnym dodatkiem do wielu dań. Ponieważ nie używa się ich w dużej ilości, wystarczają na długo. Przepis inspirowany ChiliPepperMadness .
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu
2 łyżki soli
10 łyżek cukru
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 ziarna kardamonu
4 ząbki czosnku - obrane, posiekane
1 listek laurowy
kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany, posiekany
200-250 g papryczek chili
Papryczki umyć i pokroić w plastry. Najwięcej ostrego smaku, za który odpowiada zawarta w papryczkach kapsaicyna, znajduje się w pestkach, stąd sami możemy zdecydować, czy dodajemy je do zalewy, czy nie. Ja dodaję pestki z połowy papryczek. Należy pamiętać, by podczas krojenia pod żadnym pozorem nie dotykać oczu, a potem dokładnie umyć ręce. Nie polecam także próbowania smaku surowych papryczek. Jeśli Wam się to jednak mimo wszystko zdarzyło, uczucie palenia w ustach gaście mlekiem, a nie wodą. Kapsaicyna bowiem rozpuszcza się w tłuszczach, natomiast woda działa odwrotnie: wspomaga rozprowadzenie piekącego smaku w całych ustach, i uczucie palenia jest jeszcze intensywniejsze.
Przygotowujemy zalewę: Podgrzewamy wodę, w której rozpuszczamy cukier i sól. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy. Pokrojone papryczki układamy w słoikach i zalewamy zalewą. Zakręcamy dokładnie. Studzimy postawione na zakrętkach. Można pasteryzować, choć nie jest to konieczne. Papryczki nadają się do jedzenia już na drugi dzień.
Z tel ilości wychodzi 1 słoik o poj. 0,5l (lub 2 słoiki po 250 ml).
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/01/Konserwowe-papryczki-chili.html