Wykonanie
W tym roku zabrałam się za domowe sposoby polepszenia swojej odporności, kiedy to późną jesienią i mnie nie ominęło przeziębienie. Chore zatoki i ciągnący się prawie dwa tygodnie katar, z marszu zmobilizowały mnie, do zrobienia tej oto cudownej mikstury Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego warto wzmacniać na codzień swoją odporność.Jeśli tylko czuję, zaczynające się objawy przeziębienia,
piję taki
napój kilka
razy dziennie, ponieważ właściwości
imbiru utrzymują się w obiegu
krwi przez około 2-3 h.
Oleje zawarte w
imbirze, posiadają właściwości antybakteryje , odkarzające, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Dlaego jest nieoceniony przy wszelakich przeziębieniach i bardzo dobrze stawia na nogi – o czym przekonałam się na własnej skórze , i od teraz napary i
herbaty z
imbirem stosuję regularnie i chętnie. To pomaga !
Kurkuma wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Głównym składnikiem
kurkumy jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym .Do zrobienia wzmacniającego
napoju, używam oczywiście koncentratu z
imbiru,
cytryny,
miodu oraz
kurkumy w proszku. Taki napar przelany do butelki może stać w lodówce do tygodnia.
Składniki na koncentratkorzeń świeżego
imbiru1 litr
wodyplaster
cytrynykurkumaewent.
przyprawy korzennemiódPrzygotowanie koncentratu z
imbiruKawałek grubego korzenia
imbiru ok. 10 cm1 litr wrzątku
Imbir sparzamy wrzątkiem i trzemy na tarce o grubych oczkach, lub dla szybszego efektu używamy w tym celu malaksera. Pod skórką
imbiru znajduje się najwięcej smaku i witamin, dlatego lepiej go nie obierać ze skórki.Do zamykanego słoja wkładamy zmielony lub starty
imbir i zalewamy 1 litrem wrzątku, od razu zakręcamy słoik i zostawiamy na kilka godzin, lub na noc. Następnie odcedzamy przez sitko do czystej butelki. Trzymamy w lodówce.Przygotowanie wzmacniającego
napojuDo kubka wlewamy trochę koncentratu z
imbiru. Ilość według uznania. Dolewamy wrzątek, grubszy plasterek
cytryny oraz dobrej jakości suszoną
kurkumę, najlepiej organiczną.
Kurkumy dajemy troszkę, na czubku łyżeczki do
herbaty, ponieważ zbyt duża jej ilość spowoduje mocny gorzki smak. Gdy temeratura
napoju nieco spadnie, dosładzamy
miodem.
Miód w zbyt wysokiej temperaturze, spowoduje że zostaną zabite jego wszelkie właściwości zdrowotne. Temp. odpowiednia dla
miodu to 40 C. Można taki
napój wzbogacić o szczyptę przypraw korzennych jak
kardamon,
cynamon,
goźdźiki.