Wykonanie
Imbir jest z pewnością znany wszystkim ze swoich właściwości rozgrzewających i pomagających zwalczać infekcje. Jego piekący smak wymaga jednak niewielkiego zrównoważenia, aby w pełni cieszyć się zaletami tego wspaniałego kłącza.
Imbir starty na porcelanowej tarce, podany z ciepłą
wodą i
cytryną przez śniadaniem – znakomicie poprawi przemianę materii i wspomoże zrzucanie zbędnych kilogramów.Jeżeli do tej mikstury dodamy łyżeczkę dobrego
miodu, wspomożemy odporność, wzmocnimy się i rozgrzejemy przed wyjściem z domu.
Imbir kandyzowany w
syropie nie jest tak słodki jak
imbir z
cukrem i można doskonale wyczuć jego piekący posmak. Ale znakomicie rozgrzewa, a
syrop buraczany dodaje mu niezwykłego smaku i łagodzi ostrość w stopniu wystarczającym, aby
imbir nam bardzo smakował, jednocześnie spełniając swoją zdrowotną rolę.Przygotowanie takiego
imbiru zajmuje nie więcej niż 30 minut, a zapas wystarczy nam na około dwa tygodnie, jeżeli będziemy dozować go z rozsądkiem (1 łyżeczka dziennie), co oczywiście jest bardzo trudne, ponieważ jest pyszny. Ja wyjadam go przy każdej bytności w kuchni :)
Składniki500 g
imbiru4 czubate łyżki
syropu buraczanego lub innego ulubionego
Przygotowanie
Imbir obrać ze skórki i pokroić w paski około 2,5 cm. Włożyć pokrojony
imbir do miski i zalać
syropem buraczanym. Bardzo dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnię lub garnek o grubym dnie i wsypać
imbir. Podgrzewać chwilę na dużym ogniu, mieszając, następnie zmniejszyć płomień i cały czas mieszając, podgrzewać, aż płyn wyparuje, masa stanie się gęsta i dobrze będzie trzymała się kawałeczków
imbiru.UwagaJeżeli po spróbowaniu
imbir jest dla Was zbyt „mocny” można nieco go jeszcze dosłodzić, ale ogólnie powinno się dobrze wyczuwać ostrość
imbiru i specyficzne „grzanie” w gardle, a później w żołądku, aby jego zadania zostało spełnione.